nieuws

Heijmans-medewerker brengt zijn keet elk jaar in kerstsfeer: ‘Elke bouwvakker heeft een klein hartje’

bouwbreed Premium 1014

Heijmans-medewerker brengt zijn keet elk jaar in kerstsfeer: ‘Elke bouwvakker heeft een klein hartje’

Het zijn koude en donkere tijden. Of het nou vriest, regent of flink hard waait, bouwvakkers moeten gewoon door bikkelen. Heijmans-medewerker Bud Jongen maakt de dagen voor Kerst iets dragelijker. Hij versiert elk jaar zijn bouwkeet. “Ik doe het voor de jongens.”

De kerstslingers hangen aan het plafond en de lichtjes in de kerstboompjes staan vrolijk te branden. Aan de muur hangt een kerstster en op de tafel staan twee sneeuwpoppetjes. De ramen zijn versierd met nepsneeuw en de kerstvarkentjes, die in plaats van kerstballen boven de tafel hangen, maken het tafereel af.

Bouwkeet vol met kerstversiering

Het klinkt als een setting uit een Amerikaanse Kerstfilm. Maar niets is minder waar. Dit is de bouwkeet van Heijmans-medewerker Bud Jongen, die al drie weken volhangt met kerstversiering.

Met een grote grijs op zijn gezicht kijkt de bouwvakker die al twintig tien jaar in dienst is bij het bouwbedrijf, om zich heen. “Kerst is de leukste tijd van het jaar”, zegt de gaswaterfitter met kerstmuts en al – als Cobouw bij hem langskomt voor de allereerste opnames van Marije in de Bouwput (zie kader).

‘Ik probeerde wat extra’s voor de jongens te doen’

Vijf jaar geleden is het allemaal begonnen. Bud werkte toen onder barre omstandigheden aan de wijksanering in Den Haag. Er lag sneeuw. Het was koud. En toch moest hij, samen met zijn leerlingen, gewoon aan de bak.

“Ik had toen jongens bij me die het niet gewend waren om in de infra te werken”, legt hij uit. “Dus probeerde ik wat extra’s voor ze te doen. Ik friste de keet op, zette wat leuke kerstversiering neer, zodat ze alvast een beetje in kerststemming konden komen. Nog even doorzetten, zei ik tegen ze. Het is bijna vakantie.”

Bud Jongen is dol op Kerst. Het is volgens hem de mooiste tijd van het jaar. (Foto’s: Suzanne van de Kerk)

‘Hij geniet er elke dag van’

Sindsdien versiert hij zijn keet elk jaar. Ook dit jaar heeft hij flink zijn best gedaan. En dit terwijl hij nu niet eens een eigen keet tot zijn beschikking heeft.

Marije in de Bouwput

Bud Jongen vertelde zijn kerstverhaal tijdens de eerste opnames van Marije in de Bouwput- een vast onderdeel van het nieuwe programma CobouwTV. Elke maand gaat verslaggever Marije de Leeuw op zoek naar bijzondere verhalen op de bouwplaats. Heeft u een bijzonder verhaal dat echt gedeeld moet worden? Mail dat dan naar: marijedeleeuw@vakmedianet.nl.

In de eerste aflevering van CobouwTV blikt Bam- topman Rob van Wingerden ook terug op het afgelopen jaar. Hij gaat uitgebreid in op de problemen bij de zeesluis IJmuiden en verder licht hij toe waarom BAM onlangs nee zei tegen de VIA15, een project van bijna 900 miljoen euro.

“Deze keet waar we nu inzitten, is van een vriend. Hij is hier in Schiedam bezig met een project om de wateraansluitingen te voorzien van waterleidingen. Zelf zit ik sinds kort in de storingsdienst, dus ik ben bijna elke dag ergens anders. Ik kon mijn eigen keet dus niet versieren. Maar mijn vriend geniet er elke dag van.”

‘Kerst is niet te soft voor bouwvakkers’

De bouwvakker in hart en nieren vertelt zijn verhaal als trotse pauw. Hij heeft totaal niet het idee dat Kerst te ‘soft’ is voor bouwvakkers. Sterker nog, hij zou het anderen aanraden om ook veel meer met Kerst te doen. “Hoe groot bouwvakkers zich buiten ook voor doen, ze hebben in wezen allemaal een klein hartje, een teer zieltje, dus mij kunnen ze niet wijs maken dat ze er niet van houden.”

“Wat ik echt leuk zou vinden”, vervolgt hij, “is als er een challenge komt. Wie heeft de mooist versierde bouwkeet? Misschien kan Cobouw dat wel organiseren”, zegt hij met een knipoog.


Bud Jongen vertelde Cobouw nog veel meer. Nieuwsgierig naar zijn ultieme wens voor de bouw? En hoe zijn bouwkeet er werkelijk uitziet? Kijk dan de eerste aflevering van CobouwTV– Marije in de Bouwput.

Reageer op dit artikel