nieuws

Vuurdoop nieuwe aanjager aanbesteden:  “Tenderen draait om reële prijs”

bouwbreed Premium 2183

Vuurdoop nieuwe aanjager aanbesteden:  “Tenderen draait om reële prijs”

De narrigheid rond aanbesteden is nog lang niet opgelost. Oud-wethouder Karsten Klein is de nieuwe aanjager voor het traject Beter Aanbesteden. Aan hem de schone taak om de 23 actiepunten uit te voeren die zijn bedacht om het tenderen soepeler te laten verlopen. 

Klein moet halverwege het stokje overnemen van Matthijs Huizing die juist wethouder is geworden in Oegstgeest. Zo halverwege een rijdende trein opstappen, vindt hij geen probleem. De tussenstand: 8 van de 23 punten zijn al uitgevoerd. “Maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Daar ga ik aan trekken. Daarvoor ben ik graag het boegbeeld.”

Als CDA-wethouder van Den Haag had hij altijd al een zwak voor het MKB, heeft ervaring als overheidsopdrachtgever, maar begrijpt ook de belangen van het bedrijfsleven. Kortom zijn nieuwe rol als aanjager is hem op het lijf geschreven, denkt hij.

Klein is nog maar twee weken begonnen in zijn nieuwe rol en wordt tijdens de Marktdag Ondernemend Samen Werken provincie Utrecht meteen in het diepe gegooid. Even kennismaken.

Nog geen twee weken aanjager Beter aanbesteden en dan meteen op het podium met Diederik Samsom en Doekle Terpstra.

Waarom deze rol als aanjager?
“Min of meer toevallig. Ik ben gevraagd door het ministerie van Economische Zaken en heb meteen ja gezegd. Als wethouder Economische Zaken weet ik hoe belangrijk aanbesteden is. En ook dat niet alles op rolletjes loopt. Aanbesteden krijgt nog lang niet de aandacht die het verdient. Ik beschouw het als mijn taak om het belang van beter aanbesteden onder de aandacht te krijgen bij gemeenteraden, dan heb je de bestuurders meestal meteen mee.”

Ligt de focus bij opdrachtgevers?
“Zeker niet. Ik beschouw mijn rol als onafhankelijk met de ruimte om zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers aan te spreken als dat nodig is. Maar ik ga eerst kennismaken bij alle relevante partijen. Aanbesteden is een samenspel. Opdrachtgevers hebben de markt nodig om projecten te realiseren, maar kunnen soms onmogelijke eisen stellen. Tegelijk gaat het bij openbare aanbestedingen wel om publiek geld, dus daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Weer terug naar de laagste prijs?
“Juist niet. Tenderen draait om een reële prijs. Maar bedrijven moeten op een eerlijke manier kunnen meedingen naar projecten. Clusteren is zo’n probleem dat veel bedrijven bij voorbaat buiten spel zet. Het is een van de aandachtspunten om opdrachten niet onnodig te stapelen. We zijn nu al blij als een project binnen planning en budget wordt opgeleverd. Dat zou de standaard moeten zijn.”

Zijn daar goede voorbeelden van?
“In Den Haag volgde ik zijdelings mooie infraprojecten de Hubertustunnel en de Rotterdamse Baan. Echt betrokken was ik bij de bouw van de Sportcampus in het Haagse Zuiderpark. Op een hele mooie manier uitgevoerd en ook nog binnen planning en budget. Daar kijk ik trots op terug. Natuurlijk waren er kleine dingetjes en probleempjes, zoals Vestia die halverwege afhaakte, maar alles is samen met de markt goed opgelost.”

Er ligt al een complete actieagenda, wat valt er nog te doen?
“Het aanjagen. Het belangrijkste deel, de uitrol, moet nog. Er ligt een complete agenda met de meest uiteenlopende punten. De ene lastiger dan de ander. Een deel is al uitgevoerd, zoals het in kaart brengen van samenwerkingsverbanden en de handreiking tendervergoeding. Ja, er zit inderdaad een verschil tussen een handreiking schrijven en die ook toepassen. Daar zal ik zeker op letten.”

Welk van de 23 punten krijgt de prioriteit?
“Nou, ze zijn allemaal belangrijk. Ik heb begrepen dat de wetgeving niet zozeer het probleem is, maar wel de toepassing. Zoals gezegd aanbesteden krijgt nog niet de aandacht die het verdient. Onterecht, want er gaan jaarlijks miljarden in om. Daar ga ik me voor inzetten.”

Reageer op dit artikel