nieuws

Kraanverhuurder geschrokken over ongeval Erasmus MC: ‘Zoiets hoop je nooit mee te maken’

bouwbreed Premium 4355

Kraanverhuurder geschrokken over ongeval Erasmus MC: ‘Zoiets hoop je nooit mee te maken’

Flink geschrokken is kraanverhuur Boekestijn over het kraanongeval bij het Erasmus MC. De oude ingang van het ziekenhuis ligt nu volledig in puin doordat er een kraan van het bedrijf bovenop is gevallen.

“Zoiets hoop je nooit mee te maken”, reageert René Boekestijn een paar uur na het ongeval. Volgens de mede-directeur is het kraanverhuurbedrijf nog nooit betrokken geweest bij een ‘ongeval van deze omvang’.

Op nominatie om gesloopt te worden

De kraan van Boekestijn was vanochtend rond 8.00 uur bezig met het afhijsen van een oude koelinstallatie toen deze plotseling bovenop het Dijkzigtgebouw viel. Dit gebouw stond op nominatie om gesloopt te worden, dus sinds mei waren er geen patiënten meer aanwezig. Gewonden en doden zijn er dus niet gevallen. Alleen de kraanmachinist moest uit voorzorg naar het ziekenhuis worden gebracht. “Gelukkig is het niets ernstigs”, zegt Boekestijn opgelucht aan de telefoon.

De gevel van het pand is er wel ernstig aan toe. Doordat de kraan er bovenop viel zit daar nu een groot gat in. Wat er precies fout ging, is nog niet bekend. Medewerkers van Boekestijn en de arbeidsinspectie zijn nu ter plaatse om dat te onderzoeken. “We hebben nog geen idee, dus daar kan ik echt niets over zeggen”, zegt Boekestijn.

De schade aan het pand. Foto: ANP

Te zware kraan?

Bouwvakkers ter plekke hebben wel een idee wat er fout is gegaan. Zij geloven dat de kraan veel te zwaar was. “Zo’n kraan weegt al gauw 110 ton. Er staat gewoon een bord van maximaal 14 ton”, zegt een bouwvakker tegen het AD. René Boekestijn wil er niet op reageren omdat het onderzoek nog in volle gang is. Ook woordvoerder David Drexhage van Erasmus MC kan niet bevestigen of dit waar is.

Het ongeval gebeurde in ieder geval tijdens de demontage van de koelinstallatie van het pand. In eerste instantie leek het erop dat het ongeluk plaatsvond tijdens sloopwerkzaamheden, maar die gaan volgens sloopaannemer firma Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek pas volgende week van start. “Wij krijgen het pand volgende week overgedragen. Dus het slopen was nog niet begonnen”, verklaart Jurgen van de Put, projectleider van het bedrijf.

Schrik bij ziekenhuis valt mee

Drexhage bevestigt dit. “Het kraanbedrijf is naar mijn weten door onszelf ingehuurd voor de demontage van de koelinstallatie.”

Bij het Erasmus MC gingen direct na het ongeval alle bellen rinkelen. Gelukkig viel de schrik volgens Drexhage mee. “Er zijn natuurlijk geen gewonden gevallen, want het pand was al leeg. Daardoor is dit met een sisser afgelopen. Wel heb ik gehoord dat de medewerkers van het pand ernaast de grond voelden schudden.”

Gevolgen voor hergebruik materialen

Het ongeluk kan voor sloopbedrijf Dusseldorp overigens nog wel gevolgen hebben. Materialen die bij de sloop vrij kwamen, stonden  namelijk op een lijst om hergebruikt te worden. Maar dat kan nu wel eens in het geding komen. “Ik vrees dat een deel van het pand nu niet  meer te hergebruiken valt”, verklaart Van der Put.

Wanneer het onderzoek precies wordt afgerond en wat de precieze schade is, dat kunnen de partijen niet zeggen.

Reageer op dit artikel