nieuws

Installatiebranche is optimistisch en heeft hoge verwachtingen van de toekomst

bouwbreed Premium 883

Installatiebranche is optimistisch en heeft hoge verwachtingen van de toekomst
De ruwbouw is klaar, maar aan de installaties wordt nog gewerkt

De technische installatiebranche juicht en maakt naar eigen zeggen ‘historische ontwikkelingen’ door. Volgens de installateurs waren de perspectieven over de hele linie zelden zo gunstig. Dat staat in het afgelopen week gepresenteerde rapport Economische vooruitzichten installatiebranche 2019 en verder. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, leverde deze week het eerste exemplaar van het rapport af bij staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Staatssecretaris Mona Keijzer noemde de toekomst van de installatiebranche in Nederland veelbelovend: “Het vakgebied wordt breder, digitaler en veelzijdiger. Of het nu gaat om de zorg of om onze energievoorziening, we moeten grote stappen gaan zetten. De installatiebranche is daarbij onmisbaar en neemt in toenemende mate het voortouw.”

Het aantrekken van de bouwproductie is gunstig voor de hoeveelheid installatiewerk, maar tegelijkertijd wordt het belang van de branche zelf steeds groter, meldt Uneto-VNI. Het belangrijkste criterium: “Installatietechniek heeft een groeiend aandeel in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie. Deze ‘installatiequote’ neemt al jaren toe en ligt inmiddels in veel gevallen boven de 50%”.

Het installatievolume in de infrastructuur groeit volgend jaar zelfs met 6 procent

Uneto-VNI verwacht dat de installatiebedrijven in de utiliteitsbouw volgend jaar een volumestijging van 4 procent tegemoet kunnen zien en in de infrastructuur groeit het installatievolume zelfs met 6 procent. Technisch dienstverleners in de woningbouw zien hun marktvolume komend jaar met 3 procent toenemen.

EIB verwacht nog meer problemen in komende jaren

EIB verwacht nog meer problemen in komende jaren

Doekle Terpstra: ‘Dat zijn mooie cijfers, maar het betekent ook een enorme uitdaging. Ons werknemersbestand vergrijst in rap tempo’

Ook de werkgelegenheid ontwikkelt zich gunstig; tot en met 2023 groeit het aantal banen in de sector jaarlijks met 1,5 procent. Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI: “Dat zijn mooie cijfers, maar het betekent ook een enorme uitdaging. Ons werknemersbestand vergrijst in rap tempo, terwijl we er in de sector veel banen bij krijgen. We hebben steeds meer technici nodig met digitale vaardigheden én kennis van duurzame technieken voor de energietransitie. Op vmbo- en mbo-niveau, maar in toenemende mate ook op hbo- en wo-niveau.”

Dit jaar komt het installatievolume uit op 20,2 miljard euro, volgend jaar groeit de markt naar ruim 21 miljard euro en in 2023 overschrijdt de omzet de 23 miljard euro

De installatiebranche lijkt nu een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie en het einde van de groei is voorlopig nog niet in zicht, meldt de branchevereniging. Dit jaar komt het installatievolume uit op 20,2 miljard euro, volgend jaar groeit de markt naar ruim 21 miljard euro en in 2023 overschrijdt de omzet de 23 miljard euro. Terpstra: “De energietransitie is de grootste naoorlogse verbouwing van ons land en brengt veel werk voor installateurs met zich mee. Ook voor de ontwikkeling naar smart buildings, de versterking van onze digitale infrastructuur en innovatieve oplossingen voor de zorg zijn onze leden onmisbaar.”

Alles over de arbeidsmarkt

Alles over de arbeidsmarkt

Reageer op dit artikel