nieuws

Halvering mbo-studenten bouw en infra

bouwbreed Premium 590

Halvering mbo-studenten bouw en infra
Leerlingen van Bouwmensen Amsterdam. Sommigen hebben hun VCA-diploma, anderen worstelen daar nog mee.

De mbo-opleidingen in de richting bouw en infra hebben het aantal scholieren sinds 2008 bijna zien halveren. Afgelopen studiejaar groeide het aantal studenten echter weer.

Dat blijkt uit cijfers die het Economisch Instituut voor de Bouw verzameld heeft bij DUO en de HBO-raad. In oktober 2017 deden 12.642 mbo’ers een bouwstudie, dat is 45 procent minder dan in 2008. Ook bij bouwopleidingen in het vmbo (-37 procent) en het hbo (-8 procent) blijft het aantal studenten fors achter in vergelijking met tien jaar geleden.

Alleen de opleiding HBO-master deed het beter dan in 2008. Het aantal studenten in 2017 lag 2 procent boven het niveau van 2008.

Ergste dip achter de rug

De ergste dip lijkt achter de rug. Afgelopen studiejaar groeide het aantal studenten bij alle typen opleidingen. Het aantal vmbo-leerlingen steeg zelfs voor het tweede jaar op rij sterk (11 procent in 2016 en 8 procent in 2017). Het aantal mbo-studenten nam in 2017 met 9 procent toe. Het aantal hbo-studenten in de bacheloropleiding groeide vorig jaar slechts met 2 procent, de masteropleiding werd door 15 procent meer hbo’ers gevolgd.

Vooral in Amsterdam zijn er zorgen over het over het gebrek aan leerlingen. Leerlingen zouden steeds vaker binnen drie maanden al stoppen met hun opleiding. Veel krullen vegen, vroeg opstaan en matige begeleiding door bouwbedrijven zou daarbij een rol spelen.

Cobouw ging op bezoek bij opleidingsbedrijf Espeq in Heerhugowaard, dat de laatste drie jaar in slaagt 20 procent leerlingen binnen te krijgen. Espeq doet hard zijn best jongeren te verleiden om een bouwopleiding te kiezen. Daarbij richten ze zich ook op moeders die een doorslaggevende stem hebben bij de beroepskeuze van hun kinderen. Verder wordt er binnenkort gewerkt met virtual reality-brillen waarbij leerlingen virtueel kunnen leren verven, timmeren of een torenkraan bedienen. Een verslag van het bezoek aan Espeq is woensdag op de website (in de krant donderdag) te lezen.

Reageer op dit artikel