nieuws

Waterpeil Rijn gaat stijgen; problemen voor toeleveranciers lijken voorbij

bouwbreed Premium 2221

Waterpeil Rijn gaat stijgen; problemen voor toeleveranciers lijken voorbij

Goed nieuws voor bouwers en toeleveranciers: de waterstand van de Rijn zal na komend weekend niet verder dalen en stijgt mogelijk zelfs een beetje. Al maanden zorgen de lage waterstanden voor problemen bij de toelevering van bouwmaterialen.

Door de lage waterstanden worden schepen namelijk minder vol beladen en zijn er meer schepen nodig om hetzelfde materiaal te vervoeren. De prijzen voor bouwmateriaal zijn daardoor flink gestegen. Ook de levering komt erdoor in de knel.

Koude lucht komt eraan

Maar aan die tijd lijkt een einde te komen. Volgens Weeronline zal de waterstand na komend weekend mogelijk een beetje stijgen, omdat koude lucht uit Scandinavië onderweg is naar het westen en noorden van de Alpen en daar gaat zorgen voor sneeuwval.

De sneeuw wordt verwacht in Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en Noord-Oostenrijk. “Boven 1500 meter hoogte worden enkele tientallen centimeters sneeuw verwacht. Er valt circa 50 millimeter neerslag en dat is goed nieuws voor de waterstand in de Rijn.”

Ook neerslag

Weeronline verwacht dat het stroomgebied van de Donau en de Po nog veel meer neerslag tegemoet mag zien. In het zuidelijke deel van de Alpen kan zelfs meer dan 200 millimeter vallen. Hiervan profiteert de Rijn echter niet, omdat het smeltwater deels naar de Donau stroomt en deels zuidwaarts.

Reageer op dit artikel