nieuws

27 maanden cel voor bv-fraudeur in bouw

bouwbreed 1706

27 maanden cel voor bv-fraudeur in bouw

De 47-jarige bouwondernemer Machiel D. is veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf. Volgens de rechtbank Amsterdam heeft D. zich schuldig gemaakt aan belasting- en faillissementsfraude. De man uit Noord-Holland krijgt ook een bestuursverbod.

Machiel D. wordt gelinkt aan tal van bv’tjes in de bouw. In de afgelopen jaren zou hij zeker zestien bouwvakkers hebben opgelicht.

CNV Vakmensen deed onlangs nog aangifte tegen hem, omdat hij aan de lopende band slachtoffers zou maken met steeds weer nieuwe bouw-bv’tjes die kwamen en gingen.

Intussen liep er al een andere rechtszaak. Die heeft te maken heeft met belasting- en faillissementsfraude door D. met de bv’tjes SMA Dienstverlening BV, 5 Vliet en The 5 Uitzendbureau.

De rechtbank van Amsterdam acht bewezen dat Machiel D. een jaar lang fraudeerde met de omzetbelasting. Daardoor liep de fiscus zeker 200.000 euro misliep.

D. heeft zich ook schuldig gemaakt aan faillissementsfraude, oordeelt de rechter, omdat hij verzuimde de juiste administratie over te dragen aan de curator. Schuldeisers van SMA/The 5 Uitzendbureau zijn hierdoor voor bijna 2,5 miljoen euro benadeeld.

Celstraf

De bouwondernemer krijgt 27 maanden celstraf. Daarnaast mag hij drie jaar lang geen nieuwe bv’s oprichten.

De voorzitter van CNV Vakmensen, Piet Fortuin, is blij met de uitspraak. “Het is goed als deze oplichter een tijdlang van het toneel verdwijnt. Deze man lijkt er een sport van te hebben gemaakt om instanties en werknemers op te lichten. Hij is er al die jaren gewoon mee doorgegaan, tot op de dag van vandaag.”

Fortuin wil dat D. ook terechtstaat voor de zaken de vakbond onlangs bij het OM heeft aangedragen. “De aangifte die we namens elf leden hebben gedaan, staat wat ons betreft nog steeds overeind. We zijn ook content met het bestuursverbod dat de rechter heeft opgelegd. Wat ons betreft wordt dit middel veel vaker ingezet om nep-ondernemers van de straat te houden.”

Cobouw schreef deze week een verhaal over Machiel D. Daarin verklaart D. dat hij niemand heeft opgelicht.

Reageer op dit artikel