nieuws

Nationaal Warmtepomp Trendrapport: in 2024 worden er net zo veel warmtepompen verkocht als cv-ketels

bouwbreed 1239

Nationaal Warmtepomp Trendrapport: in 2024 worden er net zo veel warmtepompen verkocht als cv-ketels
Gasloos bouwen krijgt hogere prioriteit

Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport dat vandaag verschijnt laat een genuanceerd positief beeld zien van de ontwikkeling van warmtepompen in ons land. In 2024 zullen er net zo veel warmtepompen verkocht worden als cv-ketels, zo verwachten de partijen in het veld. Maar de prijs is nu nog altijd te hoog en het kennisniveau van de installateurs te laag.

Uit het onderzoek onder 131 fabrikanten, distributeurs, groothandelaars, ingenieurs- en adviesbureaus, architectenbureaus, installateurs en andere stakeholders blijkt dat de markt verwacht dat al in 2024 net zoveel warmtepompen worden verkocht als cv-ketels. In 2017 werden 20.000 warmtepompen verkocht tegenover 400.000 cv-ketels. Nieuwe wet- en regelgeving, hogere gasprijzen, het Klimaatakkoord en stimuleringsmaatregelen zullen de markt een forse impuls geven.

Experts zijn het nog niet altijd met elkaar eens over producten en toepassingen

Het Trendrapport laat aan de andere kant zien dat er nog veel werk nodig is voor álle partijen in de keten: van architectenbureaus, groothandel en fabrikanten tot en met de installateurs. Experts zijn het namelijk niet altijd met elkaar eens over producten en toepassingen. Ook is de prijs te hoog van de warmtepompen en is de kennis over de techniek te vaak afwezig.

Op termijn zou dat de marktgroei kunnen vertragen. Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI zegt: “Fabrikanten, distributeurs en installateurs moeten meer gaan samenwerken om kennis, kwaliteit en communicatie te verbeteren.”

Doekle Terpstra van Uneto-VNI: ‘Nog vóór het eind van dit jaar openen wij zeven praktijklokalen voor warmtepompen. Ook is een speciale leergang voor warmtepompen ontwikkeld’

Steeds meer installateurs zien de mogelijkheden van warmtepompen en laten hun technici bijscholen om warmtepompsystemen te kunnen adviseren, plaatsen en onderhouden, zo meldt voorzitter Terpstra: “We hebben onlangs een Green Deal met minister Wiebes getekend. We zijn blij dat de minister de inzet van de branche voor de energietransitie ondersteunt. Nog vóór het eind van dit jaar openen wij zeven praktijklokalen voor warmtepompen. Ook is een speciale leergang voor warmtepompen ontwikkeld. De animo vanuit de branche hiervoor is overweldigend.”

Uit de enquete blijkt overigens dat een meerderheid van de deskundigen vindt dat het nu nog te vroeg is om te investeren in een warmtepomp.

Uit de enquete blijkt overigens dat een meerderheid van de deskundigen vindt dat het nu nog te vroeg is om te investeren in een warmtepomp. Als belangrijkste horde voor de aanschaf van een warmtepomp geldt de hoogte van de prijs. Bij zowel zakelijke als particuliere klanten is dat het geval. Op twee staat: het gebrek aan kennis in de markt. De ondervraagden uit de markt vinden overigens ook zelf dat de huidige generatie installateurs te weinig weet van de nieuwe technieken.

Het rapport wordt vandaag in Driebergen gepresenteerd tijdens de Warmtepomp Business Day.

 

Reageer op dit artikel