nieuws

Zelfstandigen Bouw pleit voor nieuw pensioenstelsel: ‘Laat iedereen zelf de AOW-uitkering bepalen’

bouwbreed 922

Zelfstandigen Bouw wil dat er een einde komt aan onzekerheid over pensioenen. De belangenorganisatie pleit daarom voor een AOW-aanvulling. Elke Nederlander moet volgens de organisatie een extra bedrag maandelijks op zij kunnen zetten om later een hogere AOW-uitkering te ontvangen.

Zelfstandigen Bouw pleit voor nieuw pensioenstelsel: ‘Laat iedereen zelf de AOW-uitkering bepalen’

Volgens Zelfstandigen Bouw is er met zo’n AOW-aanvulling geen verplichte pensioenopbouw meer nodig. De onzekerheid over de hoogte van de hoogte van de premie en de uitkering is daarmee verleden tijd. “Pensioenen worden belegd, dus het bedrag dat je uiteindelijk krijgt is sterk afhankelijk hoe goed het gaat op de beurs. Bij AOW heb je die beleggingsrisico’s niet”, legt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw uit.

‘Vooral een uitkomst voor zzp’ers’

Vooral voor zzp’ers die niet automatisch pensioen opbouwen, is dat een uitkomst, vervolgt de voorzitter. “Veel zzp’ers maken zich zorgen over hun pensioen, dat wordt hiermee weggenomen. Ze zitten niet meer vast aan dure pensioenverzekeringen.”

Zo’n AOW-aanvulling werkt volgens de belangenorganisatie heel simpel. Elke Nederlander koopt bij de overheid extra AOW in. Het bedrag dat je betaalt, bepaalt uiteindelijk de hoogte van de AOW-uitkering. “Als beide partners veertig jaar lang maandelijks 125 euro extra AOW-premie betalen, kom je uit (inclusief de AOW die je sowieso al krijgt) op 2.000 euro per maand”, legt Verhoef uit.

Maar kun je dan niet beter gewoon extra sparen? “Nee”, stelt Verhoef, “als je spaart wordt er geen rekening gehouden met inflatie. Bij zo’n AOW-stelsel wel.”

‘Eigenlijk bestaat het stelsel al’

Het stelsel is ook vrij snel in te voeren, denkt de organisatie, omdat het eigenlijk al bestaat. “Nederlanders die een tijdje naar het buitenland emigreren, werken met een zelfde soort systeem. Zij raken namelijk hun AOW-jaren kwijt in de tijd dat ze in een ander land wonen. Die jaren kunnen ze terugkopen bij de overheid. Deze mogelijkheid hoef je dan alleen maar open te stellen voor alle Nederlanders”, verklaart Verhoef.

Wel moet daarvoor de wet aangepast worden. Daarom stapt Zelfstandigen Bouw binnenkort met de oplossing naar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken om de oplossing onder de aandacht te brengen.

Samen met hoogleraar onderzocht

Samen met hoogleraar pensioenrecht Hans van Meerten en pensioenadviesbureau Westerbrink heeft Zelfstandigen Bouw de AOW-aanvulling bedacht. Aanleiding daarvoor waren de uitgelekte plannen van werkgeversorganisaties. Daarin staat dat zzp’ers straks verplicht onder een pensioenstelsel vallen. Zelfstandigen Bouw is daar faliekant op tegen.

Reageer op dit artikel