nieuws

Video: Gat in windscherm met glijbekisting gedicht

bouwbreed Premium 1156

Video: Gat in windscherm met glijbekisting gedicht

De trein moet straks dwars door ’s werelds grootste windscherm en daarom is het een bouwdrukte van jewelste aan het Hartelkanaal. Drie megabetonplaten gaan tegen de vlakte, een nieuw scherm vult het gat. In oude stijl, dat wel.

Züblin Civiele Betonbouw en specialist Gleitbau GmbH hebben inmiddels met een glijbekisting een nieuw scherm gevormd. Dat bestaat uit 27 gekromde betonnen schaaldelen, verbonden door een vijf meter hoge betonnen balk. “Precies in de stijl van het bestaande scherm”, vertelt de inmiddels 72-jarige ontwerper Maarten Struijs. “Je wilt niet dat iets heel nieuws het oorspronkelijke ontwerp aantast.”

De 1750 meter lange en 25 meter hoge rij van 129 betonnen schijven beschermen al sinds 1985 containerschepen en autocarriers tegen rukwinden bij de Calandbrug. De machtige landschappelijke elementen nabij de Maasvlakte zijn de beroemdste creatie van Rotterdams voormalige stadsarchitect Struijs. De noodzaak om er drie enorme ‘tanden’ uit te trekken, wegens de verplaatsing van de Havenspoorlijn, liet hem dan ook niet onberoerd. “Toen ik in een filmpje op internet zag hoe een trein door mijn creatie reed, heb ik mezelf meteen aan het Havenbedrijf aangeboden”, vertelt Struijs. “Die vonden het prima dat ik me ermee bemoeide.” Eromheen was onmogelijk, wegens de kosten.

Middendeel

Destijds ontwierp hij de constructie als een samenstel van drie schermen. Met hoge gekromde wanden aan de noordkant en vierkante platen aan de zuidkant. Een autonoom middendeel ontwierp hij samen met landschapskunstenaar Frans de Wit. “Een soortgelijk middendeel bouwen we nu om het ontstane gat te dichten”, vertelt Struijs.

tekst loopt door onder het filmpje

Op basis van computermodellen is berekend dat het windscherm daarmee zijn vereiste winddoorlatendheid van 25 procent behoudt. Dat is noodzakelijk, want anders zouden schepen al vanaf windkracht vijf niet meer door de Calandbrug kunnen.

Op de plaats van de drie gesloopte schermdelen komt een nieuw spoorviaduct te liggen.
Voor het zogenoemde Theemswegtracé worden ook nieuwe boogbruggen gebouwd en wegen aangepast.

 

Reageer op dit artikel