nieuws

Nederlandse architecten geloven heilig in technologie

bouwbreed Premium 606

Nederlandse architecten geloven heilig in technologie

Nederlandse architecten hebben een heilig geloof in innovatieve technieken. Augmented Reality, Virtual Reality en het 3D-printen van bouwcomponenten gaan het de komende vijf jaar helemaal maken, zeggen ze in het BNA Verdiepingsonderzoek Q1 2018.

Ook parametrisch ontwerpen zit in de lift. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van alle bureaus gebruikmaakt van parametrische software. Bij grotere bureaus werkt 70 procent hier al mee. Architectenbureaus zijn minder overtuigd van ontwikkelingen als Sensoring, Big Data, Internet of Things en Mass Customisation.

Binnen vijf jaar gebouwprestaties inzichtelijk

De meeste bureaus denken dat binnen vijf jaar gebouwprestaties zoals klimaatbeheersing, energieprestaties en onderhoud via sensor data inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Opsteker

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) noemt het een opsteker dat architectenbureaus technologische ontwikkelingen als een kans zien en niet als bedreiging. “De BNA ziet het toepassen van technologie als één van de speerpunten om haar leden te ondersteunen”, aldus Alexander Pastoors (BNA).

BNA organiseert de komende tijd cursussen en masterclasses over onder meer parametrisch ontwerpen.

Reageer op dit artikel