nieuws

MKB’ers in de metaalsector verliezen investeringsbereidheid

bouwbreed 852

MKB’ers in de metaalsector verliezen investeringsbereidheid

Het gaat goed met mkb’ers in de metaalsector, maar de bereidheid om te investeren neemt wel af.

Dat blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie die woensdag is gepubliceerd.

Orderpositie nog nooit zo hoog

De orderpositie van metaalbedrijven in het binnenland is in de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog geweest: bij bijna de helft van de respondenten is die toegenomen. Dit was het vorige kwartaal nog het geval bij 40 procent van de respondenten.

Ook de ontwikkeling van de buitenlandse orderportefeuille wordt in het tweede kwartaal positiever beoordeeld dat in de afgelopen jaren. Net als in het vorige kwartaal nam bij vier op de tien exporterende bedrijven de orderpositie toe, bij slechts 6 procent nam het af.

Beter bedrijfsresultaat

Met de groei van orderportefeuille nam ook de groei van het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal verder toe. Bij 43 procent van de respondenten nam dit toe, bij slechts 9 procent nam het resultaat af.

Daarnaast wist een derde van de bedrijven begin dit jaar de verkoopprijzen te verhogen en ook in het tweede kwartaal deed een kwart van de ondernemers dit.

Meer personeel

Dat het goed gaat met mkb’ers in de metaalsector is ook te zien aan het aantal medewerkers: zowel in het eerste en tweede kwartaal had ruim een kwart van de bedrijven meer vast personeel in dienst. Het aantal bedrijven dat op zoek is naar personeel is ook weer toegenomen: in het eerste kwartaal had nog 47 procent een vacature openstaan, in het tweede kwartaal al 58 procent.

Flink minder bedrijven verwacht te investeren

Ondanks de goede resultaten, is het aantal bedrijven dat verwacht te investeren in het machinepark flink afgenomen. Sinds het derde kwartaal van 2017 geven steeds meer ondernemers aan te gaan investeren: respectievelijk 5, 10, en 11 procent. In het tweede kwartaal is dit echter nog maar 2 procent.

Hierbij valt vooral op dat met name het aantal bedrijven dat verwacht minder te gaan investeren is toegenomen ten opzichte van de vorige kwartalen. In het eerste kwartaal gaf 16 procent aan te verwachten minder te zullen investeren, terwijl dat aandeel in het tweede kwartaal is opgelopen tot bijna een kwart.

Reageer op dit artikel