nieuws

Massa-interesse voor de bouw: ‘166.000 Nederlanders willen wel naar de bouw overstappen’

bouwbreed Premium 1198

Massa-interesse voor de bouw: ‘166.000 Nederlanders willen wel naar de bouw overstappen’
Nederland, Winterswijk, 04-02-2013. Steenhouwer in opleiding Kidany Kortschot (19) aan het werk bij Slotboom Steenhouwers. Hij doet dit jaar mee aan de Worldskills in Leipzig waar hij strijd om de titel beste vakman van de wereld. Foto Joost Hoving/Hollandse Hoogte

De bouw is steeds minder populair onder jongeren, maar heeft wel een groot potentieel aan zij-instromers. Volgens een recent onderzoek omschrijven liefst 166.000 werknemers uit andere branches de bouw als aantrekkelijk alternatief.

Alleen al met de werknemers uit de metaal en de groothandel die wel willen overstappen, zou het tekort opgelost kunnen worden. Dat blijkt uit analyses van Intelligence Group naar het arbeidspotentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ruim 6 procent van de werknemers in de metaalindustrie en 5 procent van werknemers in de groothandel zou de overstap naar de bouw willen maken.

‘Genoeg op schaarste op te lossen’

Dat komt neer op 48.500 mensen. Genoeg om een groot deel van de schaarste in de bouw op korte termijn op te lossen, concludeert het data- en techbedrijf. Dat ziet ook veel belangstelling voor de bouw als alternatief bij werknemers uit het onderwijs, de zorg en de detailhandel.

De tekorten in de bouw zijn eerder het gevolg van het niet structureel werken aan de aantrekkelijkheid van de sector in brede zin en naar de jongere generaties in het bijzonder”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. De bouw zou volgens hem meer moeten doen aan professionele arbeidsmarktbewerking en het verbeteren van arbeidsvoorwaarden. “Goedkope arbeidskrachten uit het buitenland halen is geen duurzame oplossing voor de structureel arbeidsmarktprobleem”, stelt Waasdorp. Intelligence Group gebruikte voor zijn analyse het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.

Bouw is minder aantrekkelijk voor jongeren

Bouw is minder aantrekkelijk voor  jongeren

Interesse bouw fors afgenomen

Volgens de arbeidsmarktanalyse is de interesse van jonge mensen voor de bouw is wel fors afgenomen. In 2016 vond nog 3,5 procent van de jongeren onder de 25 jaar de bouw als aantrekkelijk alternatief, tegen 2,1 procent in 2018. Dat is een daling van 40 procent. Ook onder de groep tot 35 jaar en onder oudere werknemers is de populariteit van de bouw gedaald. De groep van 35 tot 45 jarigen heeft juist meer interesse voor de bouw. Vooral praktisch en middelbaar opgeleide mannen zien een baan in de bouw zitten.

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 elk kwartaal wordt afgenomen onder circa 4.000 unieke respondenten. Op jaarbasis worden minimaal 16.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking.

Reageer op dit artikel