nieuws

Herstellend Heijmans blijft nee zeggen tegen grote risicoprojecten: ‘EMA is beheersbaar’

bouwbreed Premium 4637

Herstellend Heijmans blijft nee zeggen tegen grote risicoprojecten: ‘EMA is beheersbaar’

Stapje voor stapje gaat het beter met Heijmans. Het bedrijf is volgens CEO Ton Hillen ‘weer gezond’ en er wordt weer geld verdiend. De bouwer is daarom beland in een nieuwe fase: eentje die zich richt op de langere termijn.

Het zijn geen denderende cijfers, maar wel nette: een omzetgroei van 780 miljoen en een winst van 8 miljoen euro. Vooral als je het vergelijkt met de dramatische resultaten van twee jaar geleden, toen boekte Heijmans een recordverlies van 110 miljoen euro.

Belofte waargemaakt

CEO Ton Hillen zit dan ook rustig op zijn stoel tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. De vooruitgang die Heijmans vorig jaar inzette en beloofde door te zetten, heeft de topman kunnen waarmaken. Bovendien zorgen even verderop in Amsterdam Heijmans-medewerkers de komende vier weken ervoor dat het EMA- gebouw elk uur tien centimeter ‘groeit’. Een dingetje waar de CEO ook érg trots op is.

“We hebben gewoon goed gepresteerd”, zegt Hillen vrolijk. “We komen uit een fase van constant verbeteren. Inmiddels kunnen we ons gaan focussen op doorgroeien. Al vergeten we het verleden niet.”

Gaasperdammertunnel geen effect meer

Want dat verleden blijft, ondanks de groei, aan de topman knagen. Ook al zijn de meeste probleemprojecten afgewikkeld, (zelfs de Gaasperdammertunnel waar de bouwer vorig jaar nog 11 miljoen verlies op leed heeft volgens Hillen geen effect meer op de resultaten, al heeft hij er nog steeds buikpijn van), toch zal de topman het ‘oude Heijmans’ niet snel vergeten.

Daarom blijft het bedrijf zich vasthouden aan het selectieve aanneembeleid, wat vorig jaar is ingezet. Dat betekent meer ‘nee zeggen’ tegen grote risicovolle projecten, en meer kleinere regionale opdrachten oppakken. Vooral op de infra- en utiliteitsmarkt, waar het herstel nog maar licht te zien is, blijft Heijmans voorzichtig. Niets voor niets stapte de bouwer uit het risicovolle RIVM-project (waar ze, maakte Hillen bekend, nu voor honderd procent uit zijn) en ook andere projecten die ver van de ‘core business van het bedrijf liggen’ heeft de bouwer geweigerd.

Heijmans kon geen nee zeggen tegen EMA

Al kon Heijmans het prestigieuze, maar risicovolle EMA-gebouw niet laten schieten. Het project dat het bedrijf samen met Dura Vermeer bouwt is volgens Hillen totaal niet te vergelijken met het RIVM-project, waar een heel laboratorium moet worden gebouwd, terwijl het bij het EMA-gebouw gaat om een kantoorpand. Toch vormt het project een risico vanwege de enorm krappe planning.

“Maar het is een ‘beheersbaar risico”, verklaart Hillen. “We hebben financiële ruimte ingebouwd voor als het misgaat. We weten dat er een enorme spanning op de planning zit, dus daar hebben we rekening mee gehouden. Zelfs als het gebouw niet afkomt, wat ik niet verwacht want we lopen mooi op schema, heb ik rekening gehouden met de boetes.”

Hans Janssen (cfo, links) en Ton Hillen van Heijmans tijdens de persconferentie.

Hans Janssen (cfo, links) en Ton Hillen van Heijmans.

Topteams voor risicovolle projecten

Een aparte risico-afdeling, die vorig jaar is opgezet, moet ervoor zorgen dat Heijmans toch dit soort grote, risicovolle projecten, aankan. Een groep van zeven personen (projectspecialisten, financieringsdeskundigen en juristen) houdt vanaf het begin van de tenderfase het project in de gaten.

Toch moet Heijmans niet vijf van dit soort projecten hebben lopen, geeft Hillen toe. Want dan kan het zomaar weer eens mis gaan. “We hebben twee topteams die dit soort projecten aankunnen, dus moeten we niet meer dan twee van dit soort grote opdrachten aannemen. Je moet kijken naar de resources die je hebt.”

Iets meer personeel

Die resourches zijn dit jaar ietsje groter geworden. Heijmans’ personeelsbestand is begin 2018 licht gegroeid. Ook al is die stijging maar heel klein, toch geeft het volgens Hillen aan dat het vertrouwen het bouwbedrijf toeneemt. “We staan weer positief in het arbeidsveld. Mensen zien dat we een slag maken en dat geeft ze een goed gevoel.”

Wel heeft Heijmans, net als veel andere bouwbedrijven, moeite met het werven van personeel. Niet alleen voor het eigen personeelsbestand, maar het is ook het lastiger om onderaannemers voor projecten te regelen. Daarom werkt het bedrijf zoveel mogelijk met ‘co-makers’, vaste partners die al vanaf begin af aan betrokken worden. “Zestig procent van de woningen die wij bouwen bestaan uit onze eigen concepten als Heijmans Huismerk en Heijmans Wenswonen. Voor die woningen maken we vaste afspraken. Een leverancier kan dan zijn capaciteit al voor lange termijn inplannen”, legt Hillen uit.

Ook druk op de periferie wordt groter

Het lastig kunnen vinden van personeel, maar problemen met de inkoop van materiaal, ervaart Heijmans vooral in de woningbouw. De druk op de woningmarkt wordt niet alleen groter in Amsterdam en de Randstad, maar ook in de periferie, stelt Hillen. De prijzen voor woningbouwprojecten stijgen daardoor flink.

Toch blijft de bouwer ‘een grote potentie’ zien in de woningmarkt. Minder woningen bouwen is Heijmans, ondanks dat de verkoopcijfers iets zijn gedaald, niet van plan.  “We verwachten niet dat de markt op korte termijn afkoelt. Het aantal huishoudens blijft flink groeien, die moeten ergens wonen. Maar de stijgende bouwkosten vormen wél een probleem. Dit proberen we zoveel mogelijk te ondervangen door te werken met vaste leveranciers.”

‘We zijn overvallen door aardgasverbod’

Maar de grootste bottleneck op de woningmarkt is op dit moment niet de stijgende prijzen. Heijmans is de laatste tijd vooral in de knel gekomen door het aardgasverbod op nieuwbouwwoningen dat een half jaar werd vervroegd. “We zijn erg overvallen. Sommige projecten zijn daardoor 15.000 euro duurder uitgevallen, terwijl we al vaste afspraken hadden met onze leveranciers. Dat heeft ons geremd.”  Toch zet Heijmans vol in op gasloos bouwen. De bouwer verwacht volgend jaar 90 procent van de nieuwbouwprojecten zonder gasaansluiting te realiseren.

Nieuwe financieringsafspraken

Heijmans is van plan om de komende tijd op meer recente marktontwikkelingen als gasloos bouwen te focussen. Want voor het bouwbedrijf is inmiddels de tijd van ‘verbeteren en herstel’  voorbij, het is nu doorpakken en doorgroeien. De vernieuwde financieringsafspraken die het bedrijf heeft gemaakt met het bankensyndicaat, bestaande uit ABN Amro, ING, KBC en Rabobank, kunnen daaraan bijdragen. Heijmans heeft betere voorwaarden gekregen. Zo is de rentemarge nu 3 procent, terwijl het 4 procent was.

“We zijn inmiddels gezond, maar we kunnen nóg veel gezonder worden”, aldus Hillen.

 

Reageer op dit artikel