nieuws

Verbouwing school juist in de zomer: ‘Afmaken in de herfstvakantie’

bouwbreed Premium 1084

Verbouwing school juist in de zomer: ‘Afmaken in de herfstvakantie’

Het Brabantse Moeskops’ Bouwbedrijf gaat drie weken dicht met de bouwvak. Helemaal dicht? Nee, één project in Oisterwijk draait gewoon door. Bij een ingrijpende verbouwing van basisschool De Bunders moet het grootste deel van het werk in de zomervakantie worden gedaan.

Zomerbouwers

Veel bouwbedrijven sluiten in juli en augustus de deuren vanwege de bouwvak. Toch zijn er mensen die doorwerken terwijl hun collega’s hotel, camping, strand of terras opzoeken. Cobouw portretteert de doorwerkers. Vandaag: Cris Toonders van Moeskop’s Bouwbedrijf

Projectleider Cris Toonders heeft er weinig problemen mee dat hij doorwerkt terwijl zijn collega’s genieten van hun vakantie. “Toegegeven, ik ga zelf nog wel een weekje weg. Maar verder moet ik op een ander moment op vakantie. Voor mij is het de eerste keer dat ik in de bouwvak doorwerk, dus ik moest het wel even thuis bespreken.”

Voor Moeskops’ is het geen uitzondering dat projecten in de vakantie doorlopen. Het bouwbedrijf heeft ervaring met de bouw, verbouw en renovatie van scholen. En met name die laatste werkzaamheden moeten plaatsvinden als de kinderen er niet zijn. “Dat geldt zeker voor dit project, want het is best een stevige ingreep. Wij pakken nu het grootste gedeelte aan, en maken het af in de herfstvakantie.”

Ideaal

De school werkt sinds twee jaar met een nieuw onderwijsconcept, waarbij de huidige indeling niet ideaal was. “We hebben de school een aantal jaar geleden zelf gebouwd. Maar om het gebouw aan het nieuwe concept aan te passen moesten er meer open leerruimtes komen. Dat betekent dat we sparingen in de kalkzandsteenwanden maken, de plafonds aanpassen en een deel van de installaties, zoals ventilatie en brandwerende voorzieningen, omleiden. In de herfstvakantie zorgen we nog voor nieuwe kozijnen en beglazing.”

De vraag om door te werken kwam relatief laat bij Toonders. “De opdrachtgever heeft uiteindelijk besloten om te gaan verbouwen, maar het duurde even voor de definitieve beslissing kwam. Dus dan wordt er op het bedrijf gevraagd wie er toch wilde werken. We hadden in totaal vier man nodig, en dat zijn dan natuurlijk vooral de mensen die geen kinderen hebben, of wiens kinderen al niet meer meegaan op vakantie.”

Nadeel

Werken in de bouwvak heeft zo zijn voordelen: geen files op de weg en minder telefoontjes. Maar het nadeel is wel dat bijna iedereen op vakantie gaat. Ook de onderaannemers, co-makers of leveranciers.
“Daar moet je al in een vroeg stadium rekening mee houden, want sommige onderaannemers lopen tegen deze tijd al op hun tenen. Dus als je ze vraagt of ze in de vakantie kunnen werken, krijg je er soms wel een verhaaltje bij. De twee partijen die in dit project de installaties doen zijn er makkelijk in. In de installatiesector is de bouwvak niet zo gangbaar als in de bouw zelf. Maar ook in onze sector zie ik het veranderen.”

Een punt van aandacht voor de doorwerkers zijn de leveranciers. “We hebben inmiddels wel geleerd dat je duidelijke afspraken moet maken, want als je plotseling iets nodig hebt kan een magazijn of kantoor wel eens dicht zijn. Het is daarom altijd goed om 06-nummers te vragen.”

Reageer op dit artikel