nieuws

‘Gebrek aan vakmannen? Haal ze uit Spanje en Portugal, daar zijn er zat’

bouwbreed Premium 2993

‘Gebrek aan vakmannen? Haal ze uit Spanje en Portugal, daar zijn er zat’

“Gebrek aan vakkundig personeel? Haal ze uit Spanje en Portugal, die zitten massaal thuis op de bank.” Dat zegt Philip van Nieuwenhuizen, de allereerste Nederlandse vicepresident van de European Builders Confederation (EBC) in een interview met Cobouw.

Gebrek aan handjes, te weinig instromers, vergrijzing, vertraging door een personeelstekort, sterk stijgende loonkosten, Cobouw schrijft er dagelijks over. Philip van Nieuwenhuizen, vicepresident van de EBC ziet een uitweg: haal ze uit het Middellandse Zee-gebied.

‘Het bars van de vakkrachten’

“Als ik bouwdirecteur was zou ik nu vooral bouwvakkers uit Portugal en Spanje naar ons land halen. Daar barst het van de vakkrachten die werkloos thuis zitten. Ook de kwaliteit die zij leveren is prima, anders dan die taxichauffeurs uit Azerbeidzjan die binnen een uurtje de titel bouwvakker bemachtigen, terwijl ze geen hamer kunnen vasthouden, de veiligheidsregels niet kennen en allemaal ongelukken op de bouwplaats veroorzaken.”

Spanjaarden en Portugezen komen niet voor niets deze kant op, waarschuwt Van Nieuwenhuizen, ook voorzitter-directeur van MKB Infra, Nederlandse bouwbedrijven. “Je moet niet denken dat het voor een dubbeltje kan.”

Tekort in de hele EU, maar nergens zo erg als hier

Het personeelstekort in de bouw speelt volgens hem in de hele Europese Unie. “Maar het is nergens zo hoog als in Nederland. In Frankrijk, Italië en Spanje leven deze zorgen veel minder. Sterker nog: opvolgingen van familiebedrijven zijn daar nog schering en inslag. Als je daar bij een gilde hoort, is dat nog echt iets om trots op te zijn.”

Van Nieuwenhuizen is sinds juni vicepresident van de Europese vereniging voor mkb-bedrijven in de bouw (EBC). Hij dringt in Brussel onder meer aan op een Europese Bouwagenda, naar Nederlands voorbeeld.

Lees morgenochtend het hele interview met Van Nieuwenhuizen op Cobouw.nl.

 

 

 

Reageer op dit artikel