nieuws

Gebrek aan technisch personeel speelt aanleg nutsvoorzieningen in Heiloo parten

bouwbreed Premium 890

Gebrek aan technisch personeel speelt aanleg nutsvoorzieningen in Heiloo parten
alliander

Door flinke druk en door gebrek aan technisch personeel komen netwerkbeheerders steeds meer in de knel bij het aanleggen van nutsvoorzieningen. Zo kunnen circa tachtig nieuwbouwwoningen in het Noord-Hollandse Heiloo pas na de zomer aangesloten worden op gas en elektriciteit, terwijl dit eigenlijk in week 12 van dit jaar al had moeten gebeuren.

Zijn de woningen na een flinke vertraging éindelijk klaar, moeten de bewoners nog de hele zomer wachten op gas en elektriciteit. Dat is de situatie in Heiloo. Liander kan pas in week 39 aan de slag met de nutsvoorzieningen. De netwerkbeheerder kampt met een enorm drukke agenda, en kan dus niet 1,2,3 klaar staan als de planning van een project verschuift. Want dat is hier het probleem: door diverse tegenvallers tijdens de bouw, zoals vorst in het voorjaar, is de planning steeds verder opgeschoven.

‘We kunnen onze technici niet zomaar ergens vandaan halen’

“Onze technici zijn ook op andere plekken aan het werk, we kunnen die niet zomaar ergens weghalen en in Heiloo aan het werk zetten”, verklaart woordvoerder Jelle Wils van Liander. “We hebben het verschrikkelijk druk, door de enorme hoeveelheid aan woningen die er worden gebouwd. Vooral hier in Noord-Holland is het een gekkenhuis. Daarnaast hebben we te maken met een energietransitie, zo hebben we alleen al dit jaar 300 aanvragen voor de bouw van zonneweides gehad. Dat moet allemaal aangelegd worden.”

De netwerkbeheerder heeft te weinig technisch personeel om dat op te vangen. Vooral als een project vertraging oploopt, zoals in Heiloo, komt Liander in de problemen. “Bij veel van onze projecten loopt de planning behoorlijk in de knel, maar dit is het eerste project waar we echt veel later aan de slag kunnen door een gebrek aan capaciteit.”

Om de tafel

Het probleem kan in de toekomst alleen nog maar groter worden, vreest Wils. Al eerder waarschuwde Alliander (het moederbedrijf van Liander) daarvoor. Daarom gaat de netwerkbeheerder deze week nog om de tafel met de bouwcombinatie dat betrokken is bij het project in Heiloo, om te kijken waar het vast is gelopen. “Wat is er gebeurd dat dit project zo vertraagd is? Waar heeft het precies aan gelegen en wat kunnen we ervan leren? Dat gaan we met elkaar bespreken.”

Bij andere projecten in drukke gebieden probeert Liander vooraf al in samenwerking met de betrokken partijen strakke planningen op te stellen, zodat vertragingen voorkomen kunnen worden. “Maar een planning kan altijd uitlopen, vorst kun je bijvoorbeeld niet altijd overzien.”

Reageer op dit artikel