nieuws

CBS: Bouwers worden het meest belemmerd door personeelstekorten

bouwbreed Premium 903

Bedrijven in de bouw hebben van alle sectoren het vaakst last van een tekort aan personeel. Maar liefst 39 procent van de ondernemers zegt hierdoor belemmerd te worden in hun bouwactiviteiten.

CBS: Bouwers worden het meest belemmerd door personeelstekorten

Dit melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Het is voor het eerst sinds 2008 dat de bouw van alle sectoren het meeste wordt belemmerd door het tekort.

Veel meer tekorten

Het aantal bouwers dat te maken heeft met te weinig arbeidskrachten is in korte tijd ook flink gegroeid. In het tweede kwartaal maakte 19 procent van de bedrijven daarvan melding, terwijl aan het begin van het derde kwartaal 39 procent melding maakte van personeelstekort.

De bouw heeft het meest last van een tekort aan personeel.

In veel andere sectoren is het personeelstekort ook opgelopen. Aan het begin van het derde kwartaal werd 25 procent van de ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven belemmerd bij hun bedrijfsactiviteiten door te weinig arbeidskrachten. Begin 2016 werd een tekort aan arbeidskrachten nog slechts door minder dan 5 procent van de bedrijven genoemd als belemmerende factor.

Grootste vertrouwen in de bouw

Het ondernemersvertrouwen in de bouw blijft onverminderd doorgroeien. In het begin van het derde kwartaal kwam het vertrouwen uit op 32,5, terwijl dat een kwartaal eerder nog lag op een stemmingsindicator van 27,1. De bouwsector steekt ook in het ondernemersvertrouwen met kop en schouders boven andere sectoren uit.


Het ondernemersvertrouwen in de bouw is het grootst.

Reageer op dit artikel