nieuws

Boskalis krijgt herinrichting stationsgebied Zwolle voor 18,5 miljoen gegund

bouwbreed 1492

Boskalis heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een ondergrondse fietsenstalling in Zwolle en de herinrichting van het stationsgebied. Met de bouw is een bedrag van 18,5 miljoen gemoeid.

Boskalis krijgt herinrichting stationsgebied Zwolle voor 18,5 miljoen gegund

Een beoordelingssteam, gevormd door de gemeente Zwolle, NS Stations, ProRail en Fietsersbond Zwolle, heeft de plannen van de vijf deelnemende bedrijven beoordeeld op prijs, de kwaliteit van de stalling en de openbare ruimte, het beperken van overlast tijdens de bouw en de mate waarin het ontwerp duurzaam is.

Beste plan

Volgens deze partijen heeft Boskalis het beste plan aangeboden voor de nieuwe fietsenstalling. De aannemer heeft goed gescoord op de wijze waarop overlast en hinder voor de ondernemers, bewoners en reizigers in en rondom het Stationsplein wordt voorkomen, en op de duurzaamheidsinvulling.

Het is de bedoeling dat de ondergrondse stalling plaats biedt aan 5.475 fietsen. Het krijgt twee grote in- en uitgangen aan het Stationsplein. Ook het plein zelf wordt heringericht. Zo wordt de rotonde op de kop van de Stationsweg vervangen door een andere, zodat het monumentale stationsgebouw beter tot zijn recht komt. Dit plein wordt primair ingericht voor fietsers en voetgangers, al blijft het plein ook toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Tweede spoorknooppunt Nederland

De verbeteringen van Spoorzone Zwolle zijn naar eigen zeggen hard nodig. Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland. Om verdere groei op het spoor mogelijk te maken, worden komende jaren ook sporen en wissels slimmer ingericht, zodat treinen sneller kunnen binnenrijden en vertrekken zonder elkaar te hinderen.


Aannemer: Boskalis
Opdrachtgever: Gemeente Zwolle
Ramingsgroep:  18,5 miljoen euro

Reageer op dit artikel