nieuws

Professoren dringen aan op ingrijpen: Wie durft nog een gunning aan te vechten?

bouwbreed 2115

Professoren dringen aan op ingrijpen: Wie durft nog een gunning aan te vechten?
Shutterstock

Bouwers zijn zo goed als kansloos bij de rechter als het gaat om tendergeschillen. De machtspositie van opdrachtgevers is volledig scheefgegroeid. Drie professoren van drie universiteiten adviseren staatssecretaris Mona Keijzer met klem in te grijpen.

Veel bouwers beginnen niet eens meer aan een rechtszaak. Maar het verzet tegen de scheve machtspositie binnen de ivoren torens van de universiteiten groeit. Het is de wetenschappelijke wereld die de druk in politiek Den Haag opvoert.

Drie hoogleraren

Chris Jansen (VUAmsterdam), Elisabetta Manunza (Universiteit Utrecht) en Jan Hebly (Universiteit Leiden) stellen dat de rechtsbescherming van ondernemers in Nederland onder de maat is en deels op gespannen voet staat met de Europese regels.

Ze wijzen op de diepgewortelde cultuur in Nederland om tendergeschillen alleen op hoofdlijnen te toetsen. Rechters kijken alleen of de aanbestedingsregels goed zijn gevolgd en gaan zelden in op de inhoud van een geschil.

Hoger beroep heeft geen zin

Hoger beroep daartegen aantekenen heeft geen zin. Als de opdrachtgever wint mag die meteen een opdracht gunnen. Bij een onverhoopt verlies kan de markt overigens wel een hoger beroep verwachten. Tot slot wijzen de hoogleraren op de enge interpretatie van het zogenoemde ‘Grossman-verweer’, waarin wordt gesteld dat de ondernemer de opdrachtgever meteen moet wijzen op fouten in de tender.

Reageer op dit artikel