nieuws

Nederlandse bouw bij koplopers Europa

bouwbreed 810

Nederlandse bouw bij koplopers Europa

De Nederlandse bouw zit in de kopgroep in Europa. Alleen in Ierland, Cyprus en Estland groeide de sector sinds 2015 sneller.

Dat blijkt uit gegevens van Eurostat. De bouwproductie in Nederland lag in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent boven het niveau van 2015.

De Europese bouwproductie is in drie jaar tijd met 9 procent gegroeid. Koploper is Ierland, dat na de grote vastgoeddip weer opstaat. De bouwproductie is vergeleken met 2015 46 procent gegroeid.

In buurlanden Duitsland (9 procent groei)  en België (2 procent) groeide de bouw ook, maar minder sterk dan in Nederland.

Nederlandse bouw komt uit een diep dal

Dat de Nederlandse bouw het zo goed doet, heeft ook te maken met de situatie waar Nederland vandaan komt. In Nederland zakte de bouw veel harder in, dan menig ander Europees land.

Het achterblijven van de Nederlandse bouw ten opzichte van andere Europese landen was volgens het EIB voor een groot deel te verklaren door het inperken van de financieringsmogelijkheden bij het kopen van een woning en het verhogen van lasten bij woningkopers en corporaties, onder andere de verhuurdersheffing.

Reageer op dit artikel