nieuws

Maaiveld | Dokkum krijgt ijsfontein die smelt in de zon

bouwbreed 1573

Maaiveld | Dokkum krijgt ijsfontein die smelt in de zon

Dokkum krijgt binnenkort de allereerste ijsfontein ooit. Een leuk idee, maar ook een enorm complex project. De ijsspuwer heeft energie nodig van 185 zonnepanelen, smelt als de zon schijnt en is veel later klaar dan verwacht. Toch kijkt Bram Hulsman, projectmanager van 11fountains (onderdeel van de provincie Friesland), ernaar uit.

Waarom in godsnaam een fontein die ijs produceert?
“Omdat we voor ons 11fountains project, dat is opgezet als onderdeel van programma ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad’, elf verschillende fonteinen willen realiseren die op een andere manier water ‘produceren’. De een is gehuld in mist, de ander in nevel. Deze is dus in de vorm van ijs.”

Maar wat heeft het ijs voor nut?
“Het vertelt het verhaal van de Klimaatverandering. Door de klimaatverandering smelten de ijskappen en dat is wat de kunstenaar, Birthe Leemeijer, hiermee wil laten zien.”

De fontein is niet alleen van ijs, hij produceert ook ijs, toch?
“Ja, het ijs vormt steeds weer nieuwe lagen op de koperen sculptuur. De ene keer zit er veel ijs op, de andere keer weinig. Dit hangt af van het weer.”

Dus als de zon schijnt, smelt de fontein weg?
“Ja, dat kan. Dat is juist wat we willen laten zien: dat kan in de natuur ook gebeuren.”

Is dat niet zonde van het kunstwerk?
“Nee, hoor, want de sculptuur is van koper. Er blijft dus altijd wat staan. Bovendien kunnen we weer opnieuw ijs produceren door de ondergrondse koelmachine.”

Zo gaat het in de natuur niet.
“Nee, dat klopt.”

Hoe werkt dit dan?
“Dat was voor ons enorme puzzeltocht. Eerst wilden we de fontein van beton maken, maar toen bleek dat we dan het energieverbruik van 300 huishoudens nodig hebben om de fontein te koelen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor koper. Koelen is met dat materiaal een stuk eenvoudiger en het geleidt ook goed.”

Toch zijn er 185 zonnepanelen nodig om stroom te leveren. Een flinke energievreter dus.
“Nee, hij is juist energieneutraal. De zonnepanelen zijn onderdeel van het project, die hebben we zelf gefinancierd.”

Dus eigenlijk gebruiken jullie de zon om ijs te produceren.
“Ja, eigenlijk wel. Dat is een leuke paradox he?”

Verbleekt deze fontein niet bij de Workumse piemelfontein?
“Haha, verbleken? Nee, totaal niet. De Piemelfontein was misschien eventjes leuk. Het was een protest tegen een aantal zaken die in het voortraject van 11fountains speelden. Maar inmiddels is de kritiek verstomd. De meeste mensen vinden de fonteinen juist goed passen op de locaties waar ze voor ontworpen zijn.”

Er komt heel wat aan de pas om dit kunstwerk te maken. Een bouwer, ingenieur, staalfabrikanten… Is dat het waard?
“Ja, het lijkt een klein project, maar de technische uitdaging is groot. Er is nog nooit een ijsfontein gemaakt. We moesten bij 0 beginnen.”

Hoe duur is deze ijsspuwer eigenlijk?
“Elke fontein in dit project kost zo’n 250.000 euro, de ijsfontein is wat duurder, omdat de voorbereiding meer tijd heeft gekost.”

Halen jullie dat er wel uit?
“Ja, dat verwachten we wel. Er komen namelijk hordes toeristen op af. Dat zien we nu al bij de andere tien fonteinen gebeuren.”

Dus dit smaakt naar nog een ijsfontein?
“Nee, deze wordt echt maar één keer gebouwd. Speciaal voor Dokkum.”

En een ijsfontein die likijsjes produceert?
“Haha, dat zou pas leuk zijn. Technisch zou het wel mogelijk zijn, smaakjes toevoegen aan het water. Maar voor nu smaakt het ijs nergens naar.”


Dijkstra Draisma en Royal HaskoningDHV werken mee
Na maanden testen, is de ijsfontein inmiddels éindelijk klaar om gebouwd te worden. Eigenlijk had de fontein, net als de andere 10 fonteinen uit het project, al in mei klaar moeten zijn. Maar de ijsfontein vergt technisch meer onderzoek. Niet voor niets is Dijkstra Draisma als hoofdaannemer aangesteld, is Royal HaskoningDHV betrokken als ingenieursbureau en werken Mannen van Staal en Rots Maatwerk ook mee aan het project. De verwachting is dat de fontein einde van dit jaar, in december, open gaat.

Reageer op dit artikel