nieuws

Opnieuw een vrouw aan de top bij aannemersfederatie: ‘AFNL te soft? Nee hoor’

bouwbreed Premium 663

Opnieuw een vrouw aan de top bij aannemersfederatie: ‘AFNL te soft? Nee hoor’

Nog maar een jaar actief in de bouwwereld en nu al voorzitter van Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL). Mkbvrouw Riek Siertsema treedt in de voetsporen van Henk Klein Poelhuis. “Ik kan hem natuurlijk nooit evenaren, dus ga ik dit voorzitterschap op mijn eigen manier doen.”

Het was al een tijdje bekend dat Henk Klein Poelhuis de AFNL zou verlaten, maar tijdens het tienjarig jubileumfeestje van de federatie droeg hij het voorzitterschap van zijn ‘kindje’ écht over. Riek Siertsema, oud-MKB Nederland-Noord- voorzitter, is zijn opvolger. Ze maakte een jaar geleden voor het eerst kennis met de bouw toen ze benoemd werd als voorzitter van de Noordelijke Vereniging voor Burgerlijke- en Utiliteitsbouw (NVBU).

Zo, u heeft zich snel in de bouwwereld geworsteld.
“Ja, inderdaad. Een jaar geleden werd ik vanwege mijn ervaring in de mkb-wereld gevraagd als voorzitter van de NVBU. Deze branchevereniging is lid van AFNL en zodoende leerde ik deze koepelorganisatie kennen. Dat ik nu gekozen ben als voorzitter vind ik enorm eervol. Ik ben erg blij dat ik dat mag doen.”

U heeft niet zoveel ervaring met de bouw. Hoe gaat u dat als voorzitter doen?
“Klopt, maar de leden en het bestuur hebben wél veel ervaring. Dus ik ben er niet zo bang voor dat het niet gaat lukken. Mijn rol is vooral om de boel te organiseren.”

Wat vindt u van de bouw?
“Het is een sector die voor een enorme opgave staat en waar ongelofelijk veel te doen is. De energietransitie, de Bouwagenda en noem maar op. Daarom vind ik het een interessante branche.”

Gaat u uw NVBU-voorzitterschap combineren met dat van de AFNL?
“Ja, ik moet de functies wel scheiden. Want als ik als AFNL-voorzitter in mijn rol van de NVBU zit, dan ben ik niet onafhankelijk. Dus als ik actief ben voor de AFNL, vraag ik een collega van de NVBU mijn taken daar over te nemen.”

U volgt een oude rot in het vak op: Henk Klein Poelhuis. Ligt de lat niet erg hoog?
“Klopt, Henk Klein Poelhuis heeft zich enorm voor de AFNL ingezet. Hij heeft er flink wat energie en tijd ingestoken. Ik kan dat nooit evenaren, dus daarom ga ik dit voorzitterschap op mijn eigen manier doen. Een manier die past bij de nieuwe fase die de AFNL in is gegaan.”

Wat voor andere fase?
“Het bestuur komt meer op afstand te staan van de dagelijkse leiding. Ook gaan we de inhoud van de plannen meer afstemmen op wat onze leden willen. Poelhuis heeft deze fase al ingezet bij het aanstellen van de nieuwe directeur Jacco Uittenboogaard. Met mijn komst zetten we dit verder in. Deze manier van werken past beter in de huidige tijd.”

AFNL heeft met Sharon Gesthuizen (voorzitter AFNL-NOA) en u nu maar liefst twee vrouwelijke voorzitters.
“Klopt, goed hè?”

Wat voor invloed heeft dat?
“Ik heb geen idee. Het geeft misschien een iets andere kijk op de zaak. Meer diversiteit kan een goede invloed hebben op de bestuursstijl, maar hoe dat bijde AFNL is, dat is nu nog lastig te zeggen. Ik heb nog geen bestuursvergadering meegemaakt, dus we zullen het zien.”

Wordt AFNL hierdoor niet te soft?
“Haha nee. Ik denk niet dat iemand die mij kent, zou zeggen dat ik soft ben. Dus ik geloof ook niet dat AFNL door een extra
vrouw te soft wordt.”

Wat voor persoon bent u dan?
“Ik ben duidelijk en ik kan goed vergaderingen leiden. Ik zorg dat iedereen aan bod komt in een discussie. Verder hou ik ook van een beetje lachen tijdens het werk. Dat hoort er ook bij.”

Wat is uw missie bij de AFNL?
“Er zijn twee zaken die ik erg belangrijk vind. Ten eerste hoop ik dat we een gelijk speelveld kunnen creëren voor mkb’ers in de bouw. Daar valt nog een wereld te winnen, ook al gaat de mkbtoets er komen. Dat betekent niet dat we al klaar zijn. Want werkt die toets straks wel naar behoren? Daarnaast is het belangrijk mkb-aannemers met de transitie en bouwopgave te helpen. Met informatievoorziening, maar ook door in Den Haag aan te kaarten wat voor effecten de transitie heeft op het mkb.”

Toen AFNL tien jaar geleden werd opgericht, was het doel niet de zoveelste keurige brancheorganisatie te worden, maar één met pit. Hoe houdt u dit in stand?
“Ik denk dat onze leden daarvoor gaan zorgen. Onze leden zijn ooit om die reden lid geworden, dus dat houdt wel stand.”

Dus AFNL blijft de activistische weg volgen?
“Wanneer dat nodig is wel. Maar dit hangt van de situatie af. Het ene moment is een activistische benadering nodig, het andere moment is het juist belangrijk goed samen te werken. Wij proberen altijd de beste manier te zoeken.”


CV Riek Siertsema
Riek Siertsema (56) is sinds 1997 ondernemer en eigenaar van adviesbureau Siertsema & Vos. Dit adviesbureau richt zich op bedrijfsvoering in alle sectoren. Vanaf 2007 tot 2015 was zij voorzitter van MKB-Nederland-Noord en lid van de SER Noord-Nederland. Sinds 2017 is Siertsema voorzitter van de Noordelijke Vereniging voor de Burgerlijke en Utiliteitsbouw (NVBU), aangesloten bij de AFNL.

Reageer op dit artikel