nieuws

Eureka! | “Nooit meer gepruts bij industriedeuren”

bouwbreed 1107

Eureka! | “Nooit meer gepruts bij industriedeuren”
Een 4 dimensionaal stel- en fixatiesysteem voor de stalen hoeklijnen in een industriedeur ten behoeve van de inrit,. Door het onvervormbare systeem sluit de industriedeur volledig af op de betonvloer. Foto: Ruud Ploeg Fotografie

Elke dag moet een feestje zijn. Zo staat hallenbouwer Ed Steffens in het leven. Hij bedacht een uitvinding om een steeds terugkerend euvel bij het aanleggen van industriedeuren te tackelen. Misschien niet de Tesla van de bouw, maar… “Als ik schatrijk word, drinken we samen champagne, haha.”

Hij is enthousiast en raakt niet over zijn uitvinding uitgepraat. Hallenbouwer Ed Steffens wist Cobouw direct te vinden toen wij begonnen met deze nieuwe rubriek Eureka waarin wij aandacht schenken aan de meest uiteenlopende uitvindingen: van harnassen die ruggen van bouwvakkers besparen (Exoskelet) tot een thuisbezorger voor huizenverkopers.

Voor het maken van de foto moest Ed zijn hele kantoor verbouwen. Hij draaide zijn hand er niet voor om. Er is nog wel een probleempje: zijn innovatie laat zich niet eenvoudig uitleggen.

EUREKA! Afwijkend, nieuw, baanbrekend, slim, klein, groot. Met deze rubriek staan we stil bij innovaties in de bouw. Heeft u ook iets slims bedacht? Schroom niet en stuur ons een mailtje: marijedeleeuw@vakmedianet.nl of thomasvanbelzen@vakmedianet.nl.

Een irritant opstaand randje bij industriedeuren… Wat is precies het probleem?
“De inrit van een industriedeur loopt altijd een beetje af. Aan de voorzijde, tegen het straatwerk en aan de binnenzijde, ongeveer vijf centimeter vanaf alle industriedeuren stort je daarom een metalen hoeklijn in de betonvloer. Deels als waterkering en deels ter bescherming van de vloer tegen het afbrokkelen. Nu gaat dat echter vrij amateuristisch. Een plank hier, een plankje daar, een stukje ijzerdraad en ga zo maar door. Tijdrovend, matige afwerking en het is nog instabiel ook.” 

Misschien niet de Tesla van de bouw, maar het klinkt wel handig. Hoe kwam u op het idee?
“Ik bouw zeven, acht industriehallen per jaar en zie elke keer weer mensen hiermee hannesen en doen. Ik dacht. Dat moet vast anders kunnen. Drie maanden geleden hebben we het bedacht. In het begin ben je aan het bakken en lassen. Nu hebben we iets, waar we trots op kunnen zijn.”

U bedacht een vierdimensionaal stelsysteem? Hoe werkt dat precies?
“Ons stelsysteem voor die hoeklijn kun je in het werk storten en vooraf vierdimensionaal afstellen. Omhoog, de diepte in, vooruit en achteruit. Belangrijk punt hierbij is dat je het geheel kunt fixeren.”

En het resultaat is…
“Een veel nettere overgang bij industriedeuren en per keer bespaar je zo vele uurtjes op de knieën zitten. En met behulp van bijvoorbeeld een steigerplank kun je eenvoudig een betonkering creëren, zonder dat je loopt te rotzooien met het weglopen van beton. En na uitharding kun je de plank kinderlijk eenvoudig verwijderen.”

Bent u al platgebeld?
“Nee. We gaan het eerst een paar keer uitproberen. Daarna wil ik het in de markt zetten. Maar ik weet honderd procent zeker dat het werkt.”

Heeft u er patent op?
“Dat kan wel, zeiden juristen, maar een patent heeft ook een nadelen. Dus besloot ik alleen het recht van ontwerp vast te leggen.”

Wat kost dat, zo’n ik-voorkom-prutswerk-bij-industriedeuren-gevalletje?
“Per industriedeur, vijf meter breed… Ik verwacht honderd euro. Geen geld toch?”

Nog nadelen?
“Ik zou niet weten welke.”

Hoe vaak komt dit probleem eigenlijk voor?
“Duizenden keer per jaar. Voor elke garage of industriedeur is dit een oplossing.”

Dus volgend jaar bent u schatrijk?
“Als dat zo is, gaan we samen champagne drinken. Maar daar gaat het helemaal niet om. Ik vind het leuk om dingen te bedenken. En ik vind het een sport om mooiere industriedeuren te maken.”

Nog andere uitvindingen in petto?
“Ja. Als je kijkt naar de industriedeur dan loopt de betonvloer van buiten naar binnen of andersom, zonder koudebrug. Ik ben bezig daar iets op te verzinnen, zodat het lekker warm wordt binnen.”

Het stelsysteem komt onder de merknaam ESS Metal Products op de markt.


De bouwuitvinder

Naam: Ed Steffens
Leeftijd: 60
Werkt bij: MKB Vastgoed Nederland
Grootste voorbeeld: Even nadenken. Wim van der Leegte van VBL. Die denkt niet alleen na over vandaag, maar ook over morgen. Hij zegt zelfs: tien procent rendement, dat mag ook nul zijn. Hij heeft echt een visie.
Motto: Elke dag moet een feestje zijn, dat is echt zo. En. Als je naar huis gaat, moet je denken. Goh ik heb weer eens wat nieuws gedaan.

 

Reageer op dit artikel