nieuws

Baas toezichthouders start actie voor gedupeerde Vmbo’ers

bouwbreed 473

Baas toezichthouders start actie voor gedupeerde Vmbo’ers

De directeur van de Vereniging Bouw- en Woning Toezicht Nederland, Wico Ankersmit, is een inzamelingsactie gestart voor de leerlingen van de Maastrichtse VMBO die hun diploma niet haalden door falend onderwijs. “De bouw kan nu laten zien dat we het vmbo, goed voor toekomstige vakmensen die de sector hard nodig heeft, serieus neemt en steunt.”

Vakantie? Dat zit ervoor bijna 400 leerlingen van het VMBO Maastricht niet in. Ze moeten de komende weken doorleren, om alsnog hun papiertje binnen te halen. Niet omdat ze slecht geleerd hebben, maar omdat de school steken liet vallen.

Afvoerputje

“Schandalig”, vindt Wico Ankersmit. “Ik leef erg met ze mee. Vmbo’ers krijgen al zo vaak klappen en worden doorgaans al niet serieus genomen. En dan krijgen ze dit er ook nog eens bij. Vol spanning wachten ze af of ze hun diploma halen en dan blijkt ineens dat ze daar geen recht op hebben, omdat je niet bent geslaagd door falend onderwijs. Omdat te veel uren zijn uitgevallen. Omdat men jou niet serieus genoeg nam.”

Bijna zeker weet hij dat er ook toekomstige bouwvakkers op deze school zitten. En al veel langer ergert zich hij aan het feit dat het vmbo als “afvoerputje” van het Nederlandse onderwijssysteem wordt behandeld.

Kanjers voor de bouw

“Vwo’ers vieren hun examenfeestjes in de mooiste zalen. Vmbo’ers in de kantine. Gelijk onderwijs? Dat is echt niet zo.” In een hotelletje in Heerhugowaard naast Espeq Bouwopleidingen kreeg de baas van toezichthouders ineens een ingeving.

“Ik moet iets doen”, dacht ik, ik was de wet kwaliteitsborging ook even zat. “Door dit gedoe lopen deze leerlingen hun vakantiebaantje en zakcentje mis. Misschien net die bijdrage voor een brommer of telefoon. Wat zou het gaaf zijn als we met de bouw wat geld voor ze kunnen ophalen. Nu kunnen we laten zien dat bouwend Nederland ook achter het vmbo staat. Dat het zuinig is op de technici van de toekomst, dat we de narigheid van deze kanjers serieus nemen. Dit zijn nu juist die paar vakmensen die we als sector te kort komen.”

Een kleine zakcentje

Het geld dat hij ophaalt, wil hij verdelen onder alle leerlingen. De eerste donaties zijn inmiddels binnen. “Laatst was ik bij een architectenbureau dat spontaan honderd euro overmaakte. Inmiddels heb ik iets meer dan vierhonderd euro opgehaald. Ik hoop natuurlijk op veel meer, maar het gaat vooral ook om het idee: Nederland staat achter jullie.”


Geraakt door dit verhaal? Doneren kan hier. Elk bedrag is welkom, benadrukt Ankersmit.

 

 

Reageer op dit artikel