nieuws

Alliander waarschuwt bouwers voor problemen bij werk aan energienet

bouwbreed 3199

Alliander waarschuwt bouwers voor problemen bij werk aan energienet
alliander

Netwerkbedrijf Alliander waarschuwt voor problemen bij het aanpassen van het energienet. Door het tekort aan technisch personeel moeten bouwers en ontwikkelaars rekening houden met langere levertijden.

Door de groeiende economie en de energietransitie neemt de vraag naar aansluitingen en de bijbehorende netverzwaringen toe. Ook door de nieuwe klimaatafspraken gaat de energievoorziening ingrijpend veranderen. Op zich is dat gunstig voor Alliander, want het betekent extra veel werk. Maar, zo meldt het bedrijf bij de publicatie van haar jaarcijfers, het wordt ook een ‘grote uitdaging’ om dit allemaal te realiseren.

Vorig jaar 150 vacatures

Dit komt vooral door het tekort aan goed geschoold technisch personeel. Vorig jaar kampte Alliander ook al met een tekort, toen had het bedrijf 150 vacatures voor technici die ze nauwelijks konden vervullen.

“Daarom werken wij aan het aantrekken, sneller opleiden en zo slim mogelijk inzetten van het schaarse technisch personeel”, zegt Ingrid Thijssen, CEO van Alliander. “Daarnaast zijn we bezig met innovaties om waar mogelijk netverzwaringen en bijbehorend extra werk voor technici te voorkomen.”

Zo is Alliander met steeds meer gemeenten en woningcorporaties in gesprek om met kennis en tools te helpen bij de wijk-voor-wijk aanpak om van het aardgas af te gaan en te kijken naar alternatieve manieren om huizen te verwarmen.

Meer investeringen in energienet

Deze ontwikkeling zorgt er ook voor dat investeringen van Alliander zullen toenemen. Dat is nu al te zien, in het eerste half jaar van 2018 heeft het netwerkbedrijf 302 miljoen euro geïnvesteerd, vorig jaar was dat nog 246 miljoen.

Alliander heeft in tegenstelling tot vorig jaar, dit jaar haar winst wel zien oplopen naar 227 miljoen euro. Dit is een stijging van 134 miljoen ten op zichte van vorig jaar (93 miljoen). Deze groei is  voornamelijk het gevolg van een eenmalige boekwinst van 106 miljoen euro op de verkoop van dochterbedrijf Allego. Meridiam, een Franse beleggingsonderneming gespecialiseerd in duurzame infrastructuurprojecten, heeft Allego per 1 juni 2018 overgenomen.

 

Reageer op dit artikel