nieuws

Oud-directeur Wim van der Maas: ‘Spijtig dat AFNL minder activistische weg is ingeslagen’

bouwbreed 495

Oud-directeur Wim van der Maas: ‘Spijtig dat AFNL minder activistische weg is ingeslagen’
Wim van der Maas (rechts) naast Daan Stuit.

Oud-directeur Wim van der Maas vindt dat de AFNL sinds zijn vertrek minder activistisch is geworden. En dat spijt hem. “Deze weg spreekt mij persoonlijk minder aan”, zegt hij vanwege van het tienjarig bestaan van de Aannemersfederatie.

Hoewel hij al twee jaar niet meer bij de bestuursvergaderingen aanwezig is, zegt zijn gevoel dat de AFNL een andere weg is ingeslagen. Eentje die een stuk minder activistisch is. “AFNL is meer zoekend naar wat leden willen. De focus ligt meer op zaken als de dienstverlening van de achterban. Eerlijk gezegd spreekt mij die weg persoonlijk minder aan. Het zou mij echt spijten als ze de activistische weg helemaal afslaan”, zegt Maas.

Toch is AFNL nog steeds ‘fundamenteel’  anders dan andere brancheorganisaties in de bouw, zoals Bouwend Nederland, vindt hij. “Een federatie is nou eenmaal anders dan een gewone brancheorganisatie. Het algemene belang gaat bij een koepelorganisatie voor en bij een brancheorganisatie gaat het ledenbelang voor”, legt hij uit.

‘AFNL en Bouwend Nederland moeten niet fuseren’

Hij is er dan ook van overtuigd dat de AFNL, die ooit ontstaan is uit een anti-Bouwend Nederland sentiment, moet blijven bestaan. En niet moet fuseren met Bouwend Nederland. “Het is zo belangrijk dat de mkb’er altijd voorop gesteld wordt. Als er niemand voor het mkb-belang opkomt, dat wordt deze groep zo ondergesneeuwd. De afgelopen jaren heeft AFNL een plaats onder de bouwhemel veroverd. De koepelorganisatie heeft zich vanuit het niets geworsteld in een erg lastige wereld. Die positie moet je niet zomaar opgeven.”

Lees morgen het hele verhaal over tien jaar AFNL: nog steeds dat activistische clubje of een keurige organisatie?

Reageer op dit artikel