nieuws

Kansen voor bouwers en ingenieurs in Panama

bouwbreed Premium 692

Kansen voor bouwers en ingenieurs in Panama

Panama stond decennialang bekend als een instabiel land met een van de belangrijkste vaarwegen ter wereld, het Panamakanaal. Maar volgens de Nederlandse ambassadeur Dirk Janssen is het land inmiddels een stabiele democratie en ontwikkelt het zich tot een van de belangrijkste logistieke hubs in Midden- en Zuid-Amerika. En dat biedt kansen voor Nederlandse bouwers.

Dirk Janssen merkt het zelf als hij in de regio rondreist: de handels- en vervoerstromen lijken zich steeds meer te verplaatsen naar Panama-Stad. “Ik zit er met mijn neus bovenop, en verbaas me erover hoe snel alles gaat. Panama-Stad wordt heel snel groter. Dit is de snelst groeiende economie van de regio.”

Sinds de overgang naar een democratie eind jaren tachtig is Panama een stabiele democratie. Eind jaren negentig werd bovendien het beheer van het Panama-kanaal door de Verenigde Staten overgedragen aan het land zelf. Het was de aanzet tot een economische groei die zich allang niet meer beperkt tot passerende scheepvaart.

Ambassadeur Dirk Janssen: “We zitten hier niet alleen voor de grote Nederlandse bedrijven, maar vooral ook voor de kleinere bedrijven.”

“Door de bouw van een grote luchthaven is het land steeds meer een logistieke hub voor overslag. Maar Panama is inmiddels bezig met de volgende stap. Het wil zich meer gaan profileren als centrum van de agro-industrie. Dat ligt ook voor de hand: de logistiek is er, en de regio is erg vruchtbaar.”

‘Ook BAM heeft hier inmiddels een vestiging’

En de overheid investeert flink in infrastructuur. “Er worden metrolijnen gebouwd en nieuwe bruggen. Boskalis heeft de afgelopen jaren zelfs twee kunstmatige eilanden gebouwd voor de kust van Panama-Stad.” En zij zijn niet het enige Nederlandse bedrijf dat zich meldt. “Ook BAM heeft hier inmiddels een vestiging en bouwt aan een overslagsteiger voor de petrochemie.”

Voor Nederlandse bedrijven liggen er kansen in het veld waar ze in de rest van de wereld bekend om staan: waterbescherming. “De ongeremde groei en de klimaatverandering is inmiddels ook een aandachtspunt voor de Panamese regering. Panama-Stad is hard gegroeid, maar vooral in gebieden die kwetsbaar zijn voor overstromingen. Daarom wil het land flink investeren in “flood prevention”, en daar ligt voor Nederlandse bedrijven een grote kans. Het gaat niet alleen om waterbescherming, maar ook over leefbaarheid. Concepten als Ruimte voor de Rivier kunnen ook hier worden toegepast. Er moet bovendien ook flink geïnvesteerd worden in waterzuivering. De komende tijd gaan dit soort projecten allemaal worden aanbesteedt.”

Bedrijven kunnen altijd aankloppen bij de ambassade

Volgens Janssen kunnen bouwers en ingenieurs met interesse voor werk in de regio altijd bij de ambassade aankloppen. “We zitten hier niet alleen voor de grote Nederlandse bedrijven, maar vooral ook voor de kleinere bedrijven. Wij kunnen informeren over aankomende projecten, en over de do’s en don’ts in het zakendoen in Panama.”

Want opdrachten krijgen in deze regio vergt wel wat kennis. “De manier van zakendoen is natuurlijk anders. Hier spelen relaties een cruciale rol, dus daar moet je in investeren. Zakendoen via de mail werkt niet. Je moet zelf langskomen. En de bureaucratie is wel van een andere orde dan in Nederland. De politiek heeft grote invloed, en zaken als vergunningen kunnen soms vastlopen in de papierberg. Maar daar kunnen we allemaal bij helpen. Als ambassade is het soms net wat makkelijker om dingen vlot te trekken als ze zijn vastgelopen.”

Reageer op dit artikel