nieuws

Nasleep Grenfell-brand: business as usual voor Nederlandse gevelbouwers

bouwbreed 2098

Nasleep Grenfell-brand: business as usual voor Nederlandse gevelbouwers

Terwijl de Nederlandse politiek op hol sloeg na de dodelijke Grenfell-tower brand, heeft de brand, die deze week precies een jaar geleden plaatsvond, weinig effect gehad op Nederlandse gevelbouwers. Dit blijkt uit een rondgang die Cobouw deed langs diverse gevelbouwers.

“Strengere eisen? Nee die hebben we niet doorgevoerd”, laat de directie van Haro Aluminium in een reactie weten. Bij Alukon Zeeland is ook niets veranderd door de brand. “Nee hoor, die brand heeft totaal geen invloed op ons bedrijf. Er zijn nooit problemen geweest met onze gevels”, zegt werkvoorbereider Jan Dieleman.

Alarmbellen in Nederland

Toch gingen vlak na de dodelijk brand in Londen vorig jaar ook hier de alarmbellen af. Want zouden de platen van aluminiumcomposiet- die waarschijnlijk een rol hebben gespeeld- ook hier zijn toegepast? Gemeenten raakten in paniek en stelden raadsvragen. In de Kamer werd de brand uitvoerig besproken én dertig overheidsgebouwen werden geïnspecteerd op brandgevaarlijke gevels. Gemeente Rotterdam stelde onlangs als eerste gemeente een onderzoek in naar private gebouwen. De kans is groot dat meer gemeenten volgen.

Maar bij Nederlandse gevelbouwers bleef het vlak na de brand opvallend rustig. Een heksenjacht op aluminiumcomposiet panelen, die in Engeland én Duitsland wel plaatsvond, bleef hier uit. En nog steeds maakt gevelbranche zich niet druk over de fikse brand in Londen. In ieder geval is de manier van werken bij veel gevelbouwers nauwelijks veranderd, laten ze weten.

Zouden de platen van aluminiumcomposiet- die waarschijnlijk een rol hebben gespeeld- ook hier zijn toegepast? AFP PHOTO / PAUL ELLIS

‘Geen paniek’

“Nee, van paniek was geen sprake”, zegt Jolanda Verschuur, manager marketing en communicatie weten van de brancheorganisatie VMRG. Ook worden er sinds de brand geen extra eisen gehanteerd en bovendien geen ander materiaal of ander gevelmateriaal gebruikt, vult ze aan.

Edwin Muller, commercieel directeur van Facadis Gevelbouw, beaamt dat.Het is niet zo dat gevelbouwers in paniek zijn geraakt door de brand en opeens gingen denken: nu moeten we projecten anders aanpakken, of, voor dat type gevel moeten we uitkijken. Mijn ervaring is dat de Nederlandse VMRG-gekeurde gevelkbouwers zich zeer bewust zijn van de wet- en regelgeving en de daarbij behorende product attesten.”

Met vrij veel zekerheid durft Muller te zeggen dat alle VMRG-gecertificeerde bedrijven goede gevels bouwen. “Of zo’n brand als in Engeland dan helemaal niet kan voorkomen, is moeilijk te voorspellen. Dat komt omdat ik niet weet of elk bedrijf zich aan de wet- en regelgeving houdt”, stelt hij.

‘Niet zo brandgevoelig als in Engeland’

Toch heeft de dodelijke Grenfell-brand gevelbouwers in ons land niet helemaal koud gelaten. Volgens Verschuur is er in de hele bouwwereld wel een verhoogde attentie gekomen op het aspect brandveiligheid. Zo is er vanuit de NEN een werkgroep Brandveiligheid Gevels opgericht met allerlei deskundigen. “Er is veel belangstelling voor de resultaten van formele onderzoeken die nog steeds plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk leidt deze informatie tot bijstelling en aanvulling van onze Kwaliteitseisen.”

Dat de normering wordt aangepast, vindt ook Muller een goede ontwikkeling. “Dit gaat dan vooral om gevels hoger dan 20 meter. Dat is goed, want de brandweer komt daar vaak lastiger bij. Natuurlijk werkt dit wel kostenverhogend en dat vinden opdrachtgevers minder prettig. Maar voor ons staat veiligheid altijd op nummer 1.”

‘Meer in gesprek met klanten’

Bij Hermeta Gevelbouw liggen aluminiumgevelplaten ook niet opeens opgeborgen in de kast, maar de gevelbouwer durft wel toe te geven dat er sinds de brand meer met klanten gepraat wordt over de brandveiligheid van gevelplaten. “We doen er alles aan dat de platen sowieso aan brandklasse B voldoen. Dat deden we voor de brand ook wel, maar nu zijn we er meer bewust van. Bij twijfel gebruiken we de platen absoluut niet”, zegt accountmanager Wim Kok.

Of de brand uiteindelijk alsnog voor directe gevolgen zorgt voor Nederlandse gevelbouwers, is nog afwachten. Dat hangt af van het onderzoek dat nog steeds in Engeland gaande is. “De resultaten van dit onderzoek zullen in deze werkgroep de basis vormen voor mogelijke aanpassingen van de Nederlandse normen op het gebied van brandveiligheid”, aldus Verschuur.

 

Reageer op dit artikel