nieuws

“Grasmaaierzaag? Leuke uitvinding, maar gevaarlijk volgens mij…”

bouwbreed 4656

“Grasmaaierzaag? Leuke uitvinding, maar gevaarlijk volgens mij…”

Een grasmaaierzaag? Veiligheidsdeskundige Adri Frijters zat direct op het puntje van zijn stoel toen hij het bericht las over de blije koppensneller die een mooie vondst had bedacht, om het zware werk lichter te maken. “Een mooie vinding”, dacht de veiligheidsmeneer. “Maar of het wel veilig is?”

Koppensneller John Blijleven belde op een dag in het voorjaar met de redactie van Cobouw. Hij had een verhaal gelezen over Hennie en Bertus, twee betontimmermannen van boven de zestig die snakken naar ‘het einde’. Ze hebben een zwaar beroep en trekken in twijfel of ze hun pensioengerechtigde leeftijd wel gaan halen als mannen in loondienst.

Blijleven herkende zich in het rauwe en persoonlijke verhaal van de twee. “Ik heb iets bedacht om het werk lichter te maken”, legde hij uit aan de telefoon. “Het komt neer op een grasmaaier, waarop wij een zaagblad bevestigden. Dat scheelt een hoop rugklachten.”

De interesse was gewekt en van het een kwam het ander. Niet veel later publiceerde Cobouw over de vondst van de blije koppensneller.

Lees alles over

Lees alles over
Is dit wel veilig?

Nog geen dag later klom veiligheidsadviseur Adri Frijters in de pen. “Een heel leuke vinding”, schreef hij in een mailtje aan de redactie. “Wat ik graag zou willen weten; is het veilig? Zeker omdat er mee wordt gewerkt op een bouwplaats van een prominent lid van de Governance Code voor Veiligheid. Het kan toch niet zo zijn dat er op het werk van een voorbeeld-bouwbedrijf wordt gewerkt met onveilig gereedschap?”

Tekst loopt door onder de foto

Koppensneller van Blijleven met de grasmaaierzaag. (Foto: Suzanne van de Kerk)

Afgaande op de foto ruikt Frijters onraad. “Ik zie op de foto dat er een diamantblad op de maaier is gezet zonder verdere aanpassingen. Dat is gevaarlijk. Als dat diamantblad scheef wordt belast, kan de schijf in vele stukken springen en met die rotatiesnelheid weet je niet waar de stukken blijven. De schijf moet aan beide zijden zijn afgeschermd door een stevige stalen kast.”

Frijters legt verder uit dat voor elke nieuwe functie van een arbeidsmiddel een RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie) moet worden gemaakt en een nieuwe CE-markering geregeld. “Maar het is aan de fabrikant om te bewijzen dat het veilig is.”

De veiligheidsdeskundige zag ooit littekens van een haakse slijptol, waarvan de schijf uiteenspatte. “Geen leuk gezicht.”

Aron overleefde een zwaar bouwongeval

Aron overleefde een zwaar bouwongeval
Compliment

Maar, hij wil niet alleen ‘flauw’ zijn en geeft de koppensneller ook een compliment. “Het blijft een meesterlijk idee en het is voor mij het bewijs dat de mannen op de werkvloer het best weten wat er beter kan. Jammer dat er zo weinig naar hen wordt geluisterd. Ik denk wel dat het idee verder moet worden uitgewerkt.”

John Blijleven doet dat dolgraag. Hij nam al contact op met de fabrikanten Stihl en Husquevarna van zowel de grasmaaier als het zaagblad. “Maar in mijn beleving doen wij niets verkeerd.” Goede kritiek is volgens hem belangrijk.

Tekst loopt door onder de foto

veiligheid in de bouw

John Blijleven bestuurt de graafmachine en is zich van geen kwaad bewust

Geen tijd voor actieve inspecties

De foto en de publicatie in Cobouw kan volgens Frijters als bewijs voor de Inspectie SZW dienen dat er sprake is van een overtreding. Of de inspectiedienst er werk van zal maken, lijkt zeer onwaarschijnlijk. “We hebben nauwelijks tijd voor actief werk”, klinkt het daar onder inspecteurs.

Toch vraagt ook de Inspectie SZW zich af of de grasmaaierzaag wel voldoet aan de machinerichtlijn. “Is dit een een-april-grap”, is een van de reacties. Ook qua kwartsstof zijn er twijfels.

Blijleven besluit: “Ik denk niet dat er te weinig inspecteurs zijn, maar teveel regels om ze na te lopen.”

Reageer op dit artikel