nieuws

Geen verbod op belaagde asbestinnovatie

bouwbreed Premium 1714

Geen verbod op belaagde asbestinnovatie

Staatssecretaris Tamara van Ark ziet geen reden om de innovatie asbestverwijderingsmethode minicontainment te verbieden. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Zonder witte pakken en maskers. Zonder decontaminatie-units en watermanagementsystemen.

Met een ‘eenvoudig’ doorzichtig ‘doosje’ over het te verwijderen object. Met handschoenopeningen en aansluitingen voor stofzuigers en onderdrukmachines.

Asbest verwijderen lijkt kinderspel met minicontainment, een innovatieve manier om asbest te verwijderen. Sinds 2015 is het op de markt. En meer dan tienduizenden saneringen zijn er inmiddels mee uitgevoerd, schrijft bedenker Dennis Kierkels op zijn website.

Kankerverwekkend

Kierkels kreeg wat over zich heen de laatste maanden. Zijn vondst zou mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, beweren boze tongen.

Trouw schreef erover. Radar stond erbij stil. En vervolgens waren er Kamervragen van de PvdA. Moet de innovatie soms verboden worden?

Als er gewerkt wordt volgens de instructies is er helemaal niets aan de hand, reageert staatssecretaris Tamara van Ark. “En het is niet de taak van de Inspectie SZW om producten goed of af te keuren”, schrijft ze terug. Volgens haar is er ook geen enkele aanleiding om ongerust te zijn over de manier van werken.

Marktverhoudingen

Kierkels is blij met de brief van de staatssecretaris. Eerder schreef hij op zijn eigen website dat belanghebbende concurrenten vermoedelijk aan zijn stoelpoten zagen.

“Dat er blijkbaar zorgen worden geuit, is naar onze mening een gevolg van het bewust (maar dus onterecht) willen creëren van onrust door onze “concurrenten”, hetgeen een logisch gevolg is van het feit dat onze concurrentiepositie enorm is verbeterd naar aanleiding van onze succesvolle marktintroductie.”

Hij vult aan. “Eindcontroles en achtergrondmetingen tijdens saneringen buiten het minicontainment bevestigen steeds dat er sprake is van een absoluut veilig systeem.”

 

 

 

Reageer op dit artikel