nieuws

Espeq krijgt permanente bouwplaats die nooit af is op schoolplein

bouwbreed 853

Espeq krijgt permanente bouwplaats die nooit af is op schoolplein

De bouw- en techniekcampus van Espeq Opleidingsbedrijven in Heerhugowaard krijgt een permanente bouwplaats buiten op het schoolplein. Het is de bedoeling dat hiermee de leerlingenaantallen voor de bouw- en techniekrichting uiteindelijk verdubbelen.

De bouwplaats, die zo’n tien bij tien meter wordt en twee lagen krijgt, is nooit af. Leerlingen zijn daar constant aan het werk, ze kunnen er metselen, tegelen, schilderen enzovoorts. “Natuurlijk hebben we ook binnen een werkplaats, maar de plek die we buiten willen gaan realiseren wordt veel echter. Het wordt een echte bouwplaats. Zodat de kennis die ze binnen leren beter in de praktijk kunnen brengen ”, legt algemeen directeur Suzanne den Dulk van Espeq, uit.

Via VR-brillen hijskranen aan het werk zien

Met de nieuwe bouwplaats, genaamd Dudoc XP, hoopt Espeq nieuwe leerlingen te verleiden om te kiezen voor een opleiding in de bouw- en techniek. “We willen de bouwplaats gaan inzetten ter promotie van de bouw”, vervolgt Den Dulk. “We nodigen leerlingen uit het basis- en voortgezetonderwijs om kennis te maken met het vak. Via vr- en ar-brillen kunnen ze een bouwplaats in het echt ervaren. Als ze die brillen opzetten zien ze opeens kranen die aan het werk zijn, metselaars die muurtjes aan het metselen zijn enzovoorts. Bovendien vertelt een echte metselaar dan ook over zijn vak. Zo ervaren leerlingen veel beter hoe leuk het is om in de bouw te werken.”

Ook een proeftuin voor leveranciers

Daarnaast moet de bouwplaats gaan dienen als een soort proeftuin voor leveranciers. Bedrijven met nieuwe innovaties kunnen daar hun producten heenbrengen en leerlingen mogen er mee experimenten. Ook kunnen ze bouwbedrijven in de omgeving langs laten komen in de bouwplaats om met hun product kennis te maken.

Den Dulk: “Op deze manier kunnen leerlingen niet alleen kennis maken met nieuwe producten in de bouw, maar ook bedrijven kunnen weer leren van hoe de leerlingen met de innovaties omgaan.”

Clubhuis voor de bouw

Espeq wil hiermee het ‘clubhuis voor de bouw’ worden. “We willen dat Bouwend Nederland hier zijn bijeenkomsten gaat organiseren en dat bedrijven hier hun nieuwe innovaties promoten”, legt Den Dulk uit.

De verwachting is dat Duduc XP in 2019 operationeel is. Espeq is nu nog bezig met de uitwerking van de plannen, dus wat er precies op de bouwplaats komt te staan is nog niet duidelijk. Duduc XP wordt gerealiseerd door middel van subsidie van het Regionaal Investeringsfonds.

Reageer op dit artikel