nieuws

Eindelijk groen licht voor betonakkoord

bouwbreed 1395

Eindelijk groen licht voor betonakkoord
Beton

Op de dag dat de klimaatwet wordt gepresenteerd, op 10 juli, gaan ook de handtekeningen onder het betonakkoord. Daarmee komt het einde in zicht van een stroperig proces dat zich zes jaar lang voortsleepte.

Martin van der Vliet, van het MVO Netwerk beton bevestigt dat de kogel door de kerk is. Het ministerie van I&W levert een secretaris voor de stuurgroep die complete betonsector gaat aansporen de gemaakte afspraken ook na te komen. Net zoals andere industrie-takken gaat de betonsector voor 2030 de CO2 uitstoot met 49% terugdringen ten opzichte van 1990. En twintig jaar later moet de uitstoot door de hele sector zelfs met 95% zijn teruggebracht. Dat moet gebeuren door veel meer secundaire materialen te gebruiken. Daarvoor moeten opdrachtgevers circulair inkopen en MKI’s gebruiken als meetlat.

System lock-ins waren lastig op te lossen

De sluiting van de Enci-centrale bij Maastricht levert ook een enorme bijdrage.  Hoewel het wel betekent dat er dan waarschijnlijk cement uit Belgie geimporteerd moet worden, dat afkomstig is van minder efficiente ovens. Als geheel wordt het milieu daar niet beter van. Dat zijn van die zogeheten system lock-ins, die de initiatiefnemers van het Betonakkoord ook niet hebben kunnen oplossen.  Dergelijke paradoxen domineerden vanaf het begin de discussie en waren mede-verantwoordelijk voor het langzame en stroperige totstandkomingsproces van het Betonakkoord.

Door lange wachttijd heeft beton een voorsprong op andere industrie

Wat het mooie is, volgens Van der Vliet, is dat de betonsector vanaf dag 1 van de presentatie van het Klimaatakkoord ook meteen voluit aan de bak kan. “Alle afspraken liggen er. Alles is tot in de puntjes voorbereid, de betonsector heeft in dat opzicht een grote voorsprong ten opzichte van andere takken  van  industrie. Opdrachtgevers weten hoe ze circulair moeten uitvragen en de branche kan uitleveren. Het moet alleen wel gaan gebeuren. Dat zal best nog wel een leerproces vergen voor iedereen. We moeten met zijn allen de taal van de duurzaamheid leren spreken”

Landsadvocaat had veel tijd nodig

De wachttijd die vorig najaar aanbrak is volgens Van der Vliet goed benut om de afspraken verder aan te scherpen. In oktober lag er namelijk al een concept-akkoord, waar de branche het na veel vijven en zessen over eens was geworden. Maar de tekst kwam maar niet terug van het bureau van landsadvocaat. Die moest controleren of wat de techneuten hadden bedacht om de CO2 voetafdruk van de betonsector terug te dringen, ook juridisch standhield en correct was geformuleerd. Wat niet hielp was dat er in die tijd een nieuw kabinet aantrad en de bewindspersonen van maar liefst ministeries een handtekening moesten zetten. De nieuwe ministers hadden op dat moment wel wat anders aan hun hoofd.

“ Maar die hobbels zijn nu allemaal genomen en nu is het dus allemaal uitgelijnd met de Klimaatwet”, constateert Van der Vliet verheugd. “Wij waren zelf eigenlijk ook wel verbaasd, dat het aan de wet werd gekoppeld en dat we nog langer moesten wachten. Maar nu het zover is, begrijpen we het wel.”

Reageer op dit artikel