nieuws

‘Wet helpt baangarantie installateur juist om zeep’

bouwbreed Premium 1038

‘Wet helpt baangarantie installateur juist om zeep’

Het wetsvoorstel dat vaste banen moet stimuleren, pakt juist negatief uit voor de installatiesector. Niet handig in een tijd dat techniekpersoneel juist niet is aan te slepen, zegt een getergde Doekle Terpstra van Uneto VNI. “We worden gestraft voor goed gedrag.”

De arbeidsmarkt is in disbalans. Er zijn te veel zzp’ers en werkgevers verstrekken steeds minder vaste contracten. De regering wil daar iets aan doen en sleutelt aan een wet die het voor werkgevers aantrekkelijker maakt om mensen in vaste dienst te nemen.

De eerste schetsen van de zogeheten Wet arbeidsmarkt in balans staan op papier. Nog voor de zomer wil minister Koolmees het doorsturen aan de Raad van State. “Maar dan wel in aangepaste vorm”, reageert Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto VNI. “Deze wet doet geen recht aan wat er in onze sector gebeurt.”

Volgens hem pakt het huidige wetsvoorstel catastrofaal uit voor installatiebedrijven. “We spannen het paard achter de wagen. Deze wet zorgt levert geen verbetering van het ontslagrecht op, maar zorgt wel voor meer flexwerkers – als gevolg van een ruimere definitie van het begrip – én hogere kosten in onze sector.”

 

(tekst loopt door onder de foto)

“Installateurs worden gestraft voor goed gedrag”

De kern van het probleem is dat de minister kiest voor een algemene premie voor alle sectoren. Installateurs zitten daar niet op te wachten, omdat hun huidige sectorpremie lager is.

Veel familiebedrijven

“Wij zijn een atypische sector. Onze flexibele schil is heel beperkt. Payrolling komt bij ons niet voor en bij uitstek zijn wij de sector van de vaste banen. De werkloosheid is bij ons misschien wel het laagst van Nederland. Waar dat mee te maken heeft? Dat is een interessante vraag. Het is denk ik inherent aan de kracht van het familiebedrijf, waar wij er veel van hebben. En zelfs in de crisis kampten wij al met een tekortproblematiek. De ontslagurgentie was bij ons minder groot dan bijvoorbeeld in de bouw.”

Solidair zijn is prima, vindt Terpstra. “Maar dit wekt frustratie bij mijn leden. In feite worden zij gestraft voor goed gedrag. Ik snap wel dat zij het onterecht vinden dat zij de prijs moeten betalen voor andere sectoren. Dat is logisch toch?”

Prijs installateur stijgt

De komende weken zet Terpstra alles op alles om het wetsvoorstel aangepast te krijgen. De exacte effecten van de wet voor de installatiebranche heeft hij niet doorgerekend. “Maar ik weet wel dat dit de installatiebranche tientallen miljoenen euro’s gaat kosten.  Die kosten worden uiteindelijk doorberekend aan de klant.”

In een tijd van personeelstekorten en grote klimaatambities valt het wetsvoorstel rauw op het dak van Uneto VNI. “Of dit de majeure verduurzamingsopgave verder onder druk zet? Dat vind ik nogal groot geformuleerd, maar het helpt zeker niet mee.”

Reageer op dit artikel