nieuws

Orderboeken in de wegenbouw lopen verder vol

bouwbreed Premium 1249

Orderboeken in de wegenbouw lopen verder vol

De werkvoorraad in de wegenbouw blijft stijgen. In maart namen de orderboeken van wegenbouwers met vier tiende maand toe tot 6,2 maanden.

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Ook in de grond- en waterbouw was sprake van een stijging, met drie tiende maand tot 7,8 maanden. De totale werkvoorraad in de gww-sector kwam daarmee uit op 7 maanden.

In de burgerlijke- en utiliteitsbouw (b&u) bleven de orderportefeuilles in maart onveranderd op 10,7 maanden werk. De werkvoorraad voor de woningbouw bedroeg eveneens 10,7 maanden werk; de werkvoorraad voor de utiliteitsbouw bleef steken op 10,6 maanden werk.

Inmiddels beoordeelt 40 procent van de bouwers zijn orderpositie als groot

De orderportefeuille voor de totale bouw klom met één tiende maand naar 9,7 maanden. Inmiddels beoordeelt 40 procent van de bouwers zijn orderpositie als groot. Bijna vier op de tien bedrijven verwacht extra personeel aan te nemen in de komende maanden.

Een keerzijde is er ook. Steeds meer aannemers hebben last van een tekort aan personeel. In de woningbouw gaat het al om 20 procent van de bedrijven; in de utiliteitsbouw om 16 procent. 10 procent van de hoofdaannemers heeft momenteel last van een gebrek aan bouwmaterialen.

Reageer op dit artikel