nieuws

‘Spanning op budget renovatie Binnenhof’

bouwbreed Premium 1011

‘Spanning op budget renovatie Binnenhof’

Tweede Kamerleden vrezen dat de gestegen bouwkosten de verbouwing van het Binnenhof in de problemen brengen. Ook staatssecretaris Raymond Knops sluit niet uit dat er spanning op het budget kan komen te staan.

De renovatie is nog niet begonnen en zelfs de aanbesteding loopt nog. Toch zijn er nu al zorgen over dat ene, misschien wel megalomane project in de binnenstad van Den Haag; de verbouwing van het Binnenhof van ongeveer een half miljard euro. (410 miljoen euro is voor de bouwwerkzaamheden, andere kosten gaan op aan tijdelijke verhuizingen e.d)

Vooral de vraag of het project wel binnen budget zal blijven, is actueel. De PVV denkt zelfs al te weten dat het Rijk afkoerst op een regelrechte ramp.

Staatssecretaris Knops heeft geen signalen dat het project financieel uit de hand zal lopen. Toch kan ook hij niet uitsluiten dat er spanning zal ontstaan op het budget. “Als je de markt bekijkt, zie je dat er risico’s zijn.”

Voor het voorbeeldproject is een ‘pot onvoorzien’ gereserveerd van twintig procent. Dat komt neer op ongeveer honderd miljoen euro.

“Dat lijkt heel veel”, nuanceerde Knops, “maar we moeten er rekening mee houden dat er dingen gebeuren die we vooraf toch niet konden vermoeden. Bij monumentale gebouwen kom je altijd dingen tegen die je aan de buitenkant niet kunt zien.”

De ‘aanbesteding’ van het Binnenhof vindt in het geheim plaats. Ook dat baart de Kamer zorgen. “Hoe zorgt de staatssecretaris dat er toch een realistische begroting komt”, was woensdagmiddag een veelgestelde vraag.

Gasloos

Knops wil alleen in zee gaan met bouwbedrijven die zich fatsoenlijk gedragen en niet met bedrijven die zzp’ers of uitzendkrachten uitbuiten met schijnconstructies. “We willen geen zaken doen met bedrijven die de regels, die we hier zelf gemaakt hebben, met voeten treden. We hebben een voorbeeldfunctie.”

Discussie is er in de Tweede Kamer ook over de manier van verduurzaming. Vooral D66, Groenlinks en de PvdD vinden dat de ambities van Knops niet ver genoeg gaan. Zij willen dat het monumentale gebouw duurzamer wordt dan nu de bedoeling is.

Knops temperde al te hoge ambities. Juist ook door de gestegen bouwkosten. Het Binnenhof afkoppelen van de stadsverwarming van Den Haag is volgens de staatssecretaris teveel gevraagd. Wel wil Knops zoeken naar slimme oplossingen die rijksgebouwen minder afhankelijk maken van het gas.

Reageer op dit artikel