nieuws

Alders stapt op als Nationaal Coördinator Groningen: ‘Vaak heb ik door de zure appel heen gebeten’

bouwbreed 435

Alders stapt op als Nationaal Coördinator Groningen: ‘Vaak heb ik door de zure appel heen gebeten’
ANP

Hans Alders legt zijn functie als Nationaal Coördinator Groningen neer. Aanleiding is het besluit van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om voor 1581 woningen in het aardbevingsgebied voorlopig geen versterkingsadvies te laten maken.

Dat besluit druist volgens Alders in tegen wat hijzelf met de bewoners heeft afgesproken. “Hoe kan ik vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet nakom?”, schrijft hij in een brief aan Wiebes. “Voor mijzelf geldt dat daarmee mijn integriteit in het geding is.”

Het besluit om de versterkingsoperatie deels op te schorten is volgens Alders eenzijdig genomen. “Voor mij is het onmogelijk om te werken in een situatie waarin het meest elementaire vertrouwen ontbreekt.”

‘Geloof verloren’

Alders werd drie jaar geleden juist aangesteld om het vertrouwen de Groningers in het landsbestuur herstellen. “Op tal van momenten heb ik door de zure appel heen gebeten”, vervolgt hij.  Omdat ik meende resultaten te kunnen boeken voor de bewoners en kon staan voor de medewerkers van de NCG. Tot mijn spijt heb ik mijn geloof verloren.”

De Nationaal Coördinator meent dat minister Wiebes gaande het proces steeds minder vertrouwen had in de NCG. “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat in een aantal gevallen met dedain over de NCG wordt gesproken en dat de NCG wordt neergezet als de belichaming van de huidige ‘vermaledijde’ versterkingsaanpak. Waarbij vergeten wordt dat die aanpak het resultaat is van politieke besluitvorming van dezelfde criticasters”, schrijft hij.

Alders heeft daarom besloten zijn positie beschikbaar te stellen. Hij is bereid zijn werkzaamheden af te ronden, zodat de samenwerkende overheden kunnen overleggen over het invullen van de post.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken ‘heeft er begrip voor’ dat Hans Alders zijn functie als Nationaal Coördinator Groningen neerlegt. Nu de gaswinning wordt beëindigd is de aanpak van de aardbevingsproblematiek volgens de bewindsman een nieuwe fase ingegaan. “Dit leidt ook tot nieuwe verhoudingen.”

Bouwers ook geen vertrouwen meer in versterkingsopgave

Alders is niet de enige die geen vertrouwen meer heeft in de versterkingsoperatie in Groningen. Bouwers lieten onlangs aan Cobouw weten het versterkingsdossier steeds vaker links te laten liggen. “Er is genoeg ander werk.”


Reacties op het vertrek

Het opstappen van Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zet alles op z’n kop. Dat zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar, belast met de gevolgen van de gaswinning. Het besluit verraste hem niet. “We zagen vanuit de regio al wel dat Alders in een moeilijke positie was terechtgekomen”, zegt hij verwijzend naar het besluit van minister Wiebes om de versterkingsoperatie van huizen in het aardbevingsgebied op pauze te zetten. ,,Maar dit is uiteindelijk toch wel een heftige en dramatische beslissing.”

“Laat het opstappen van Alders een duidelijk signaal zijn naar Den Haag”, zegt Derwin Schorren van de belangenvereniging voor gedupeerden, de Groninger Bodem Beweging (GBB). “Door dat besluit kon Alders afspraken die hij had gemaakt met bewoners niet meer nakomen. Dat maakte hem onterecht tot de kwade genius.”

Hoewel Schorren het besluit van Alders begrijpelijk vindt, noemt hij zijn opstappen tegelijkertijd ook ‘een groot verlies voor de regio’. “Er gaat een enorme hoeveelheid kennis en inzicht verloren. Wat dat betreft hebben we er nu een probleem bij: hoe wordt de versterkingsoperatie nu geleid?”

“Jammer dat Alders opstapt, maar niet onbegrijpelijk”, zegt Jan Emmo Hut, directeur bij bouwbedrijf Kooi. “Als je kijkt hoe het dossier in Groningen zich op dit moment ontwikkelt: is heerst enorm veel onzekerheid, veel instabiliteit. Wij als bouwers hebben er onlangs al wat van gezegd, maar voor bewoners is het allemaal nog veel erger. Alders is aangesteld om het vertrouwen van de Groningers te herwinnen. Maar dat wordt hem onmogelijk gemaakt.”

Susan Top van het Groninger Gasberaad houdt haar hart vast als het gaat om de rol van de regio in de versterkingsoperatie. Alders was volgens haar de link in het overleg van de Groningers met het Rijk. “Er bestaat een kans dat de minister nu iemand op zijn positie gaat zetten die zonder overleg gaat uitvoeren wat Wiebes wil. Dan zijn we in Groningen echt de klos.”

Reageer op dit artikel