nieuws

‘Giga-tekort bouwvakkers vereist militaire operatie’

bouwbreed Premium 3944

‘Giga-tekort bouwvakkers vereist militaire operatie’

Het tekort aan bouwvakkers loopt zo snel op dat de regering moet ingrijpen. Dat vindt Bert Boeijink van Bloemendal Bouw. De bouwdirecteur dringt aan op kortere opleidingen, zoals bij de marechaussee. “Het jongerenprobleem is waanzinnig in de bouw.”

Hij bouwt. Maar opleiden vindt hij minstens zo belangrijk. Daarom zet hij zich er ook voor in bij Bouwend Nederland. “Vaste klanten kun je moeilijk op hun beurt laten wachten”, klinkt zijn onderbouwing.

De problemen zijn groot. Met de dag lijkt de vraag naar gekwalificeerd bouwpersoneel toe te nemen. En dan nog, ligt het tempo van de woningbouwproductie veel te laag.

Dat tekort aan personeel in de bouw heeft volgens Boeijink alles te maken met slechte, politieke keuzes in het verleden.

“Nog even en de bouw is het uitschot van Nederland. Oud-minister-president Balkenende vond het allemaal zo belangrijk dat we wat meer voor ons zelf zouden zorgen. We zijn een land met de mooiste dijken. Maar alles is helemaal stil komen te staan.”

Verkorte opleidingen zijn volgens deze bouwdirecteur nodig om heel snel heel veel bouwvakkers op te leiden. “We maken het ons zelf veel te ingewikkeld met certificaten en regeltjes. Hoe moeilijk is het plaatsen van een warmtepomp nou? Maar de wachttijden lopen al op tot twee jaar. Als Schiphol verkorte cursussen kan geven voor de marechaussee dan moet dat in de bouw toch ook kunnen?”

‘Duiken is net bouwen, je moet blijven ademen’

Zegt de man die in Hilversum is geboren. In 1961 om precies te zijn. Dat maakt hem 56 jaar. Met een compagnon, Jan Costa, nam hij het bedrijf over in 2003. Getrouwd met Sandra, drie kinderen, Sandra verzorgt administratie.

“Het gaat zeer goed. Sinds kort hebben we er twee, drie projectleiders bij. Mijn hobby is scouting, maar daar heb ik geen tijd meer voor. Zeilen en duiken doe ik ook graag. Minstens een keer per jaar, liefst op Bonaire, mijn favoriete stek.”

Duiken kun je goed met bouwen vergelijken, stelt Boeijink. “Je moet gewoon blijven ademen. Ook als er conflicten dreigen te ontstaan. Alles is ook niet op één dag gebouwd. Als je maar zorgt dat iedereen in zijn eigen professie aan de gang is.”

Alles behalve baggeren doet Bloemendal Bouw. Een enorme hoeveelheid bouwkundig- en civiel werk. Een keerkade, een stukje haven, maar ook nieuwbouw en nul-op-de-meter.

“In Amersfoort maken we al flink wat proefwoningen. We hebben net de opdracht binnen voor het nul-op-de-meter maken van 97 appartementen. Daar lopen we behoorlijk mee voorop.”

Verslaafd aan gas

De automotive vindt hij fantastisch. Wat dat betreft heeft de bouw nog wel een achterstand. Nederland, gasverslaafd.

“In de jaren tachtig plaatsten we allemaal nog grotere ketels, onder het mom van: dat is lekker goedkoop. Maar het gevolg daarvan was dat we alleen maar meer gas zijn gebruiken. Een echt goede woning maakt gebruik van licht en warmte. Ja, de aarde is belangrijk voor me. Ik heb drie gezonde dochters rondlopen en we leven in het meest luxe land van deze aardkloot. Dat moeten we niet verpesten. Ik erger me daarom wel een beetje aan beleidsmakers. Het duurt allemaal zo lang.”

Was hij klimaatminister, dan wist hij het wel. Morgen zou hij het Parijsakkoord keihard omarmen. “En onmiddellijk zou ik aansluiten bij jonge mensen in het onderwijs. Hoe kunnen we dit slim doen? Ga massaal nadenken. Daar motiveer je jongeren mee. Met zijn allen zijn we fantastisch in het maken van plannen, om vervolgens zo snel mogelijk niets te doen.”

Hij verlangt naar de tijd dat er nog trots was in de bouw en maakindustrie. Naar de tijd van de Deltawerken. “In de bouw zijn zoveel uitdagingen. Zorg voor materiaalpaspoorten, ga aan de slag met circulair bouwen. Ga aan de slag met het energieneutraal maken van woningen, de allergrootste uitdaging van dit moment.”

‘Ik laat mijn geluk niet afhangen van Mark Rutte’

Met een omzet van 11 miljoen euro en bijna 50 mensen in dienst, maakt deze mkb-directeur zich ook zorgen over het mkb als motor van de economie. Tal van regeltjes kunnen volgens hem zo worden geschrapt. Maar hij heeft er een hard hoofd in.

“Misschien ben ik wel een beetje eigenwijs. Maar het mkb heeft eigenlijk geen stem in Den Haag. Als je dat goed wilt doen, moet je daar constant zijn. Ik laat mijn geluk niet afhangen van Mark Rutte. Het is een spel geworden van wat die mensen allemaal doen. Hoe serieus moet ik het nemen als iemand als Halbe Zijlstra zegt dat hij met Poetin gesproken heeft. Ga lekker puzzelen, denk ik dan.”

Terug naar het onderwijs. Het inspireren van een nieuwe generatie bouwvakkers is toch wel zijn grootste passie. Echt goed gaat het niet. Of het onderwijs te grabbel is gegooid?

Boeijink: Ik laat mijn geluk niet afhangen van Mark Rutte

“Dat niet, het is meer een systeemfout die er begin jaren negentig in is geslopen. Er moest bezuinigd worden. Wat deden we: alle jonge leraren eruit, de oude moeten blijven. Maar hoe moesten zij leerlingen inspireren als zij op snuffelstage waren: hoe was het met je opa bij Techniek?”

‘Verkoop bouw als techniek’

Te veel oog voor de ouderen, te weinig voor de jongeren, daar komt het volgens Boeijink op neer. “Het jongerenprobleem is waanzinnig in de bouw. We hebben een enorm slechte naam. Vaak weten kinderen niet eens van hun ouders wat voor werk ze doen. Ergens is er dus ook geen beroepstrots bij ons. Ik probeer mijn kinderen te laten zien wat ik doe, op een moderne manier. Fries Heinis (directeur Bouwend Nederland) doet dat ook goed. Hij laat ons het vak als Techniek presenteren.”

Maar zijn voornaamste punt: de bouwopleidingen zijn veel te ingewikkeld. “250 tot 300 uur voor een vmbo-opleiding! En hoe kan het nu dat je nu al twee jaar op een warmtepomp moet wachten. Niemand is daarvoor opgeleid, terwijl het een kwestie is van plug and play.”

Opleidingen moeten korter dus. Heel veel korter als het aan Boeijink ligt. Wie aan zet is? “De overheid. Die moet het mogelijk maken. Maar ja, dat valt niet mee. Al die mannetjes en vrouwtjes op posities die denken: langs mij kom je niet.”


Interviewserie: de vergeten mkb’er

Het mkb. De motor van de Nederlandse economie. Maar die motor hapert. Vergrijst. De nieuwste generatie voelt zich vergeten. Of het nu over aanbesteden gaat, het ontslagrecht of de betaalmoraal. Cobouw interviewde er zes. Is het runnen van een mkb-bedrijf nog wel leuk? Wat houdt ze op de been? Opvolgingszorgen? Dit verhaal is de aftrap van een serie interviews met mkb’ers. De komende weken verschijnen de interviews online en in de krant.

Eerder verscheen in deze serie een overkoepelend verhaal over de zorgen van het mkb-bedrijf in de bouw anno 2018. De komende weken verschijnen er nog 5 interviews met andere directeuren. 

Eerdere interviews

Hendrik Jan Blomberg: “Opvolging is bijna overal problematisch”

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel