nieuws

Vaste baan wint terrein terug op flexwerk bouwplaats

bouwbreed Premium 1001

Vaste baan wint terrein terug op flexwerk bouwplaats

De vaste baan lijkt terrein terug te winnen op flexwerk. In een jaar tijd kwamen er 5.000 vaste banen bij voor timmerlieden, 4.000 voor loodgieters en 2.000 voor schilders. Het aantal zzp’ers met deze beroepen daalt juist.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over het derde kwartaal van 2017. De banengroei gaat gepaard met een afname van het aantal zzp’ers in deze beroepsgroepen, al is die daling kleiner dan de stijging van het aantal werknemersbanen.

Voor de ruwbouw geldt een ander verhaal: het aantal werknemersbanen is groter is dan het kwartaal ervoor, maar nog niet groter dan een jaar geleden. Opvallend is wel dat in de ruwbouw het aandeel zzp’ers fors kleiner is dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2017 werkten 20.000 zzp’ers in de ruwbouw. Dat is 6.000 minder dan een jaar ervoor, een daling van 23 procent.

Helft personeel bouwplaats is zzp’er

Het EIB meldde eind vorig jaar nog een sterke stijging van het aantal zzp’ers in de bouw. Bijna de helft van de werkenden op de bouwplaats is zzp’er, aldus de bouweconomen. De verwachting was dat de flexibilisering in de bouw niet verminderd zou worden, maar dat het tempo waarin het plaatsvindt wel zou afvlakken.

 

Reageer op dit artikel