nieuws

Mkb merkt niets van wet tegen laatbetalers

bouwbreed 1366

Mkb merkt niets van wet tegen laatbetalers

Overheden en hoofdaannemers betalen hun facturen geregeld te laat. Daardoor komt het midden- en kleinbedrijf in de problemen. Daarvoor waarschuwt de Aannemersfederatie.

Boter bij de vis is in de bouw vaak ver te zoeken. Betalingstermijnen van 90 dagen of langer zijn geen uitzondering. De overheid vindt dat niet kunnen en paste de regels aan. Sinds 1 juli 2017 moeten rekeningen binnen 60 dagen zijn afgehandeld.

Het mkb in de bouwsector merkt weinig van de wet, blijkt uit onderzoek van de Aannemersfederatie (AFNL) dat is uitgevoerd door Panteia/EIM. Gevraagd naar de effecten van de nieuwe Wet terugdringing Betalingstermijnen, geeft 93 procent van de ondernemers aan, er nauwelijks iets van te merken.

Hoewel het betaalgedrag in de bouw nog niet best is, blijkt uit het onderzoek wel dat mkb-bouwers steeds beter boeren. De werkvoorraden worden beter en de prijsdruk lijkt voor het eerst iets verminderd. Maar, voegt de AFNL eraan toe. “De prijsdruk is nog hoog.”

Rooskleurige omzetverwachtingen

Ook qua omzetten ziet het er goed uit. Op de gww-sector na, zijn de omzetverwachtingen voor het mkb in de bouw positief. Ondernemers ervaren nog wel risico’s bij het aannemen van medewerkers door een aantal “belemmerende arbeidsmarktwetten”, zoals het twee jaar doorbetalen van loon bij ziekte en ‘hoge’ transitievergoedingen bij ontslag.

“Als mkb-ondernemers daarvan worden verlost, kunnen zij doorgroeien en kan het mkb weer de banenmotor worden die het ooit was”, schrijft de AFNL in een begeleidend persbericht.

Naast aandacht voor betalingstermijnen vindt de AFNL dat de MKB-toets snel moet worden ingevoerd. Die toets moet voorkomen dat nieuwe wetgeving desastreus uitpakt voor het midden- en kleinbedrijf.

De Tweede Kamer vergadert woensdag over de toekomst van ondernemerschap.

Reageer op dit artikel