nieuws

Filmpje: graafmachinisten spelen boter kaas en eieren op openbare weg

bouwbreed Premium 3244

Filmpje: graafmachinisten spelen boter kaas en eieren op openbare weg

Is het verveling? Of willen deze graafmachinisten laten zien wat ze allemaal kunnen? Wat het ook is, het filmpje waarop deze bouwvakkers boter, kaas en eieren op de weg spelen, is de afgelopen dagen van hét onderwerp van gesprek op social media in Nederland en in het buitenland.

Waar dit is, wie deze bouwvakkers zijn en waarom ze dit doen, is niet bekend. Toch krijgen de graafmachinisten op het filmpje het nodige te verduren. Van reacties als ‘goed besteed belastinggeld’, tot ‘hebben die niet wat beters te doen’, en ‘dit verklaart waarom ze in mijn wijk een bord hebben geplaatst met een waarschuwing dat de wegen niet voor 2022 klaar zijn’, krijgen ze voor hun voeten geworpen. Maar een enkeling is ook vol bewondering over het werk van de graafmachinisten: ‘geweldig, ik moest hier hard om lachen!’

‘Niet erg veilig zo op de weg’

Wilbert van Herwijnen, penningmeester van Het Zwarte Corps, branchevereniging van machinegebonden bouwpersoneel, vindt het filmpje vooral ‘merkwaardig’. “Ik heb zoiets nog nooit eerder gezien. Boter, kaas en eieren spelen op de openbare weg is niet erg veilig. Gelukkig is de rijstrook waarop ze het spel spelen afgesloten, dat maakt het wat veiliger. En ik neem aan dat deze weg nog wordt gesloopt, ze zullen het waarschijnlijk niet zo opleveren.”

‘In Nederland kan dit niet zomaar gebeuren’

Volgens van Herwijnen is het duidelijk dat dit zich afspeelt in het buitenland, want in Nederland zal dit niet zo snel voorkomen. “In Nederland zijn de veiligheidsregels een stuk strenger dan in de meeste andere landen. Ik heb zoiets hier nog nooit gezien.”

Lolletje in de pauze?

Het zou kunnen dat de bouwvakkers dit gewoon voor ‘een lolletje’ doen, of misschien willen ze wel laten zien wat voor techniek ze beheersen, speculeert Van Herwijnen. “Sommige machinisten laten graag zien wat ze allemaal kunnen. Ik heb wel eens een machinist een piramide van bierglazen zien ‘maken’ tijdens een opening van een bouwwerk. Maar ik weet niet of dat hier ook de bedoeling is hoor. Het kan ook zijn dat ze pauze hebben en de tijd met dit spel vullen. Graafmachinisten mogen vaak in hun pauze niet naar beneden komen, ze moeten in de cabine blijven.”

‘Rondje maken met zo’n machine is erg lastig’

Wat hun reden dan ook is, dat ze boter, kaas en eieren aan het doen zijn op de weg, is in ieder geval duidelijk. Ook al gebruiken de graafmachinisten geen kruisje en rondje (wat gebruikelijk is bij het spel), maar een kruisje en een streepje. “Het is niet zo gek dat ze dat doen, want een draaiende beweging met deze machines maken is erg ingewikkeld”, verklaart Van Herwijnen. “Een rechte streep maken is goed te doen, maar een rondje maken niet.”


Cobouw is op zoek naar mooie, inspirerende of gekke bouwfilmpjes. Heeft u er een? Stuur dan een mailtje naar: marijedeleeuw@vakmedianet.nl. 

Reageer op dit artikel