nieuws

Bouwvakkers naar Sint-Maarten? Nee, het salaris is te laag

bouwbreed Premium 2025

Bouwvakkers naar Sint-Maarten? Nee, het salaris is te laag
Sint-Maarten, 7 september 2017. Steunverlening na passage van orkaan Irma. De koninklijke marine levert hulp met oa Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan.

Leuk verhaal van het regionale dagblad Tubantia. Tientallen mensen reageerden op de oproep van de oud-Twentse Monique Scholten (34), die Nederlandse bouwvakkers wilde bewegen naar Sint-Maarten te komen en daar de boel na de orkaan op te knappen. Tegenvaller: er is er maar één aan het werk. De rest vond dat ze er te weinig verdienen.

Initiatiefneemster Scholten is geboren in Wierden en woonde tot haar twaalfde in Boekelo. Tegenwoordig werkt ze op Sint-Maarten, dat in september 2017 werd getroffen door de orkaan Irma. Na het puinruimen is de wederopbouw begonnen, maar er is een groot tekort aan timmerlieden en andere bouwvakkers. Scholten ging in haar geboorteregio Twente op zoek naar geschikt personeel.

Toen het artikel ook nog eens op de website van het AD verscheen, volgden ook e-mails van bouwvakkers uit andere delen van het land.

Dagblad Tubantia schreef er over. En er kwamen tal van reacties. Toen het artikel ook nog eens op de website van het AD verscheen, volgden ook e-mails van bouwvakkers uit andere delen van het land. In totaal kwamen er zo’n 30 à 40 berichten van geïnteresseerden binnen.

Maar er is er nu maar één aan het werk op Sint Maarten. Dat zijn er veel minder dan de zes à acht waar Scholten aanvankelijk naar op zoek was. Van de geïnteresseerde Tukkers heeft zelfs geen enkele vakman- of vrouw de overtocht gewaagd, schrijft Tubantia. De verklaring? Het salaris.

“Op Sint Maarten verdien je 2.000 Amerikaanse dollars per maand netto.” Dat is omgerekend 1.600 euro.

“De salarissen op Sint-Maarten liggen een stuk lager dan in Nederland”, zegt Scholten tegen de krant. “Bij ons verdien je 2.000 Amerikaanse dollars per maand netto.” Dat is omgerekend 1.600 euro. De Nederlanders die Scholten sprak, vertelden haar dat de lonen in Nederland hoger liggen. En het verblijf op Sint-Maarten moeten de Nederlanders ook gewoon zelf betalen.

Reageer op dit artikel