nieuws

‘Bouwonderwijs loopt voor op aannemerij’

bouwbreed 1114

‘Bouwonderwijs loopt voor op aannemerij’
Dick Min: Onderwijs loopt voor op de aannemerij. Foto: Cynthia van Dijke

Ooit gedacht dat het onderwijs meer vooruitstrevend zou zijn dan het bedrijfsleven? Volgens bouwdirecteur Dick Min is dat momenteel wel aan de hand in de bouwsector.

Innoveren. Verduurzamen. Bimmen. Wie vandaag kiest voor een bouwopleiding, weet dat hij of zij ‘morgen’ voor grote uitdagingen staat. Neem nou het isoleren en verduurzamen van woningen.

“In het huidige tempo is Nederland daar pas in 2350 mee klaar”, verwoordde Ben Spiering, programmadirecteur van de Bouwagenda, treffend, tijdens het Cobouw Café van vorige week in Zaandam.

Ben Spiering: Cobouw is kritischer dan de Volkskrant. Foto: Cynthia van Dijke

Wat er nodig is? “Meer lef en samenwerking. En misschien een iets minder kritische Cobouw. Die is soms kritischer dan de Volkskrant.”

De Bouwagenda is één van de vele initiatieven in de sector om te innoveren. Dat is volgens alle betrokken ook hard nodig om bijvoorbeeld de klimaatdoelstellingen van Parijs ‘dichterbij’ te krijgen.

Tot 2350 bezig met verduurzamen

“Wil je dat halen dan moet je 100.000 woningen per jaar verduurzamen. Nu zitten we op enkele duizenden. In dit tempo zijn we tot 2350 bezig”, waarschuwde Ben Spiering.

De Bouwagenda, opgenomen in het Regeerakkoord, beoogt een hogere productiecapaciteit, vernieuwing en nieuwe concepten. Niet alleen voor het versneld isoleren en van gas krijgen van woningen, ook bijvoorbeeld om slimme concepten te bedenken voor het aanpakken van oude bruggen.

Nauwelijks een jaar na oprichting, is echter nog niet duidelijk of deze aanpak ook daadwerkelijk werkt. Bas van der Veen, directeur Bouw en Innovatie aan de Hogeschool van Utrecht, vindt dat geen relevante vraag op dit moment.

Bas van der Veen. Foto: Cynthia van Dijke

“In feite zijn we in de bouw allemaal onderdeel van hetzelfde systeem. Mensen die denken kritiek te kunnen hebben op Bouwagenda moeten zich erbij aansluiten.”

Op de Hogeschool van Utrecht zijn ze overigens al vrij ijverig met het bedenken van nieuwe concepten voor zelfvoorzienende huizen. In Amerika wonnen ze er zelfs een prijs mee.

Van der Veen: “De komende jaren werken we met verschillende studententeams aan dat zelfvoorzienende, demontabele huis. Komend jaar gaan we het op de Uithof verhuren. Voor ons is dat een krachtige manier van studenten opleiden.”

Dick Min: Onderwijs loopt voor op de aannemerij. Foto: Cynthia van Dijke

Meer samenwerking tussen bouw en onderwijs is zeker nodig, vonden de meeste tafelgasten. En niet omdat het onderwijs achterloopt op de sector, maakte Dick Min, voorzitter van Bouwend Nederland afdeling Noord-Holland Noord pijnlijk duidelijk. Het is precies andersom.

“Het onderwijs loopt ver voor op de aannemerij.”

Kijk hier naar een videoverslag.

Reageer op dit artikel