nieuws

‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’

bouwbreed Premium 3175

‘Bouw is ontzettende monocultuur, meer diversiteit noodzakelijk’
Klaartje Molthof, foto: Cynthia van Dijke

De bouw heeft dringend behoefte aan meer vrouwen en diversiteit. Dat vond eigenlijk iedereen die vorige week aanwezig was bij het Cobouw Café in Noord-Holland. “De bouw is een ontzettende monocultuur.”

Op grote schaal verduurzamen. Van het gas af. Slimmer, oude bruggen, of hele wijken opknappen. Soms wekenlang bij de mensen thuis, of in de straat. Of waarbij hele wegen zijn afgesloten.

Het zijn stuk voor stuk enorme uitdagingen waar de bouwsector de komende jaren voor staat.  Tijdens een discussie over het belang van bouwvrouwen, tijdens het Cobouw Café vorige week in Zaandam, was eigenlijk iedereen het erover eens. “Daarvoor zijn meer vrouwen nodig.”

José van der Loop, gespecialiseerd in transitiesturing, vermoedt dat klanten misschien wel meer accepteren van vrouwelijke bouwers.

José van der Loop, (foto: Cynthia van Dijke)

“Bij dingen die je nog niet vaak hebt gedaan, loop je tegen emoties, onzekerheden en angsten op. Daar moet je gevoel voor hebben, en een beetje begrip, en een beetje aardigheid. Als vrouw kun je dat misschien makkelijker een plek geven.”

Dynamiek en diversiteit

Pauline Logchies, directeur van een eigen onderhoudsbedrijf, signaleert dat ze nog altijd één van de weinige vrouwen aan tafel is bij verschillende stuurgroepen of vergaderingen. “Voor de dynamiek van de gesprekken is dat wel erg”, vindt Logchies.

Klaartje Molthof, adjunct-directeur bij BAM Noordwest, denkt dat het niet zozeer gaat om meer of minder vrouwen in de bouw, maar om meer diversiteit.

Paulina Logchies. (foto: Cynthia van Dijke)

“De bouw is een ontzettende monocultuur, een machocultuur; wie bouwt de hoogste toren, wie heeft de grootste toren gebouwd, op de bouwplaats is het aantal vrouwen nagenoeg nul.”

Begaan met de bouw

Man of vrouw. Dik of dun. Donker of blank. Het zou er niet toe moeten doen, benadrukte Molthof. “Ik wil niet als vrouw gepositioneerd worden, maar als iemand met kennis van zaken, iemand die begaan is met het bouwbedrijf en met de bouw en niet zozeer als vrouw die is begaan met de bouw.”

Klaartje Molthof. (foto: Cynthia van Dijke)

Ook Bouwend Nederland juicht meer diversiteit en vrouwen in de bouw toe. Voorzitter Maxime Verhagen: “Daar zeg ik volmondig ja op. Wat ons betreft, is het zeker een zaak te kijken naar meer vrouwen in de bouw en meer diversiteit.”

 

Videoverslag: maken vrouwen het verschil?


Serie topvrouwen in de bouw: is de jacht op de bouwvrouw geopend?

Zijn er écht meer vrouwen in de bouw nodig? En wat voor impact hebben vrouwen nou eigenlijk op de bouwsector? Cobouw verdiepte zich de afgelopen maanden in het zeer actuele onderwerp.

Allereerst publiceert Cobouw een top50 topvrouwen in de bouw. Daarna volgen interviews en achtergrondverhalen met en over de rol van vrouwen in de sector die voor grote uitdagingen staat de komende jaren.

Brengen zij veranderingen teweeg gebracht in de bouw? Of werken vrouwen eigenlijk helemaal niet zo anders dan mannen en moet men de verschillen niet willen benadrukken?

Vanaf volgende week nadert een ontknoping en is er van alles over topvrouwen in de bouw te lezen op onze website en in de krant.

Reageer op dit artikel