nieuws

‘Tijd van reserves is voorbij, tijd van winst breekt aan’

bouwbreed Premium 1975

‘Tijd van reserves is voorbij, tijd van winst breekt aan’

De tijd van teren op reserves en dalende winsten lijkt voorbij. Bouwers zijn voor het eerst sinds de crisis weer in staat hun winsten te verhogen. Althans, dat blijkt uit de laatste cijfers van ABN AMRO. “Deze ontwikkeling houdt zeker in 2018 en waarschijnlijk ook in 2019 nog aan”, voorspelt sectoreconoom Madeline Buijs.

Hoe komt het dat bouwers weer in staat zijn winsten te verhogen?
“Omdat de vraag op dit moment enorm groot is, vooral op de nieuwbouwmarkt. Er staan enorm veel nieuwe woningen op de planning. Bouwers komen daardoor om in het werk en kunnen kiezen welke projecten ze wel doen en welke niet. Ze kunnen daardoor de prijzen opdrijven.”

Maar bouwers hebben toch ook enorm veel kosten door tekorten aan materiaal en personeel?
“Klopt, en dat zal voorlopig nog wel aanhouden. Maar bouwers zijn steeds beter in staat deze kosten door te berekenen aan hun afnemers. Want ondanks de hoge bouwkosten, blijft er vraag naar nieuwe woningen. De hoge kosten komen daardoor niet meer, zoals in de crisis, op het bord van aannemers, maar zijn voor rekening van opdrachtgevers en consumenten. Vele consumenten die onderhoud in de crisis hebben uitgesteld, een nieuwbouwwoning  willen kopen of de noodzakelijke verduurzaming van hun woning willen uitvoeren, komen nu bedrogen uit.”

Dus aan het einde van dit jaar staan veel bouwers er weer een stuk beter voor?
“Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen. Vooral in de woningbouw gaat het goed en veel grote bouwers zijn natuurlijk actief in diverse sectoren. In de infrasector gaat het ook beter, maar daar hebben bouwers nog te maken met projecten die voor lage prijzen in de crisis zijn aangenomen. Zodra deze zijn afgerond, kunnen bouwers ook in deze sector meer winst verwachten. Want de investeringen in infra nemen ook toe, vooral vanuit het Rijk. Dus op zich is de verwachting voor bouwers dit jaar positief.”

Maar wat als de prijzen te hoog worden voor opdrachtgevers? Als de bouwproductie wordt stopgezet? Sommige corporatiedirecteuren denken nu al serieus aan een bouwstop.
“Als we met z’n allen stoppen met bouwen, zal het zeker wel effect hebben op de winsten van bouwers. Maar woningcorporaties zijn maar een klein gedeelte van alle opdrachtgevers, dus als die een bouwstop afkondigen, zal het effect nog niet zo groot zijn. Bovendien hebben maar een paar corporatiedirecteuren aangegeven hieraan te denken, anderen willen juist door bouwen.”

Dus bouwers hoeven zich hier geen zorgen om te maken?
Het is natuurlijk wel een signaal dat deze corporaties hiermee afkondigen. Het is goed om die ontwikkeling in de gaten te houden. Maar ik verwacht niet meteen dat de bouw instort.”

Uw voorspellingen voor de bouw dit jaar zijn vrij positief. Toch gaan er ook verhalen de ronde over bouwers die te weinig vet op de botten hebben, over dat de marges te laag zijn, enzovoorts.
“Natuurlijk kijk ik naar gemiddelde cijfers, er zijn bouwers die het heel goed doen, maar ook bouwers die het moeilijk hebben. En het klopt dat de marges niet zo hoog zijn, maar in het verleden zijn ze nog lager geweest en bovendien worden ze langzaam hoger.”

Dus u verwacht geen grote problemen dit jaar voor bouwers?
“Nee, ik denk dat problemen steeds kleiner worden. Dit betekent niet dat bouwers achterover moeten gaan leunen. Het is belangrijk altijd kritisch te blijven. In zo’n luxe positie zit de bouw nou ook weer niet, zeker gezien de marges.”


Outputindex

Voor het eerst sinds de crisis kunnen bouwers hun marges weer herstellen, blijkt uit de laatste outputindex van ABN AMRO. Tot 2017 stegen de kosten, maar daalde de index. Dat betekent dat hogere kosten niet doorberekend konden worden en dat bouwbedrijven op hun reserves teerden. Zo stegen de loon- en materiaalkosten in 2016 bijvoorbeeld met 2 procent, terwijl de outputinbox daalde met 0,3 procent. In de eerste drie kwartalen van 2017 is er een duidelijk ander beeld te zien: toen stegen de loon- en materiaalkosten ook (met 2,5%), maar de outputinbox stijgt vanaf deze tijd ook, met maar liefst 6,2 procent.


Madeline Buijs

Madeline Buijs is sectoreconoom bij ABN AMRO. Zij is binnen de afdeling Sector Advisory verantwoordelijk voor bouw, transport en logistiek. Andere aandachtsgebieden zijn de arbeidsmarkt en in het bijzonder de zzp’ers. Buijs is van 2006 tot 2012 werkzaam geweest bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit waar zij veel onderzoek heeft gedaan naar de concurrentie in diverse sectoren.

 

Reageer op dit artikel