nieuws

Startup New Marble wil met circulaire tegels Sint-Maarten opbouwen

bouwbreed 3251

Startup New Marble wil met circulaire tegels Sint-Maarten opbouwen
Foto: Alex J. de Haan

Maak van oud plastic tegels, en gebruik die voor de bouw van huizen op Sint-Maarten. Met dit plan wil Daan Levy, mede-eigenaar van de startup New Marble, bijdragen aan de wederopbouw van het eiland dat in september 2017 kort en klein werd geslagen door orkaan Irma. Het is een van de plannen die het Rode Kruis overweegt straks daadwerkelijk te laten uitvoeren op het eiland, vertelt Levy in gesprek met Cobouw.

Allereerst: wat is New Marble precies voor startup?
“New Marble maakt van oude plastic PET-flessen tegels voor sanitair gebruik. We hebben een techniek ontwikkeld waarmee we ter plekke (op de plek waar het afval ligt), het plastic kunnen wassen en direct kunnen verwerken in een tegel. Dit idee is ontstaan toen we de opdracht kregen om wat te doen aan het plasticprobleem in Angola. We zijn daarnaar toe gegaan en kwamen daar op het idee om het plastic afval te verwerken in tegels. We wilden namelijk een product maken dat bruikbaar was voor de lokale bevolking en waar we konden zorgen voor een maximale opname van de grondstof. Toen het project was afgerond en we weer terug waren in Nederland, hebben we besloten verder te gaan met het ontwikkelen van tegels. Dat was overigens nog niet zo makkelijk, want in Nederland gelden hele andere voorschriften en regels, je product moet gecertificeerd zijn. Inmiddels hebben we het hele certificeringsproces afgerond en hebben we in Deventer en Delft een ‘tegelstation’ opgericht.”

Maakt New Marble ook tegels voor de bouw?
“Ja, we hebben ook samenwerkingen met bouwbedrijven en architecten, maar we leveren op dit moment nog echt per project. We produceren nog te weinig om echt wat te verdienen in de bouw, dan moeten we opschalen.”

Maar waarom willen jullie naar Sint-Maarten?
Toen ik in september hoorde van de orkaan op Sint-Maarten, dacht ik meteen: aan de wederopbouw van dat eiland zou ik graag een bijdrage willen leveren. Bovendien is een eiland als Sint-Maarten een perfecte plek zoiets op te starten: het is overzichtelijk, logistiek is alles makkelijk te regelen en bovendien is er veel plastic afval. Het is de perfecte plek voor het opstarten van een circulaire economie.”

Wat zijn jullie precies van plan op het eiland?
“We willen van het plastic afval op het eiland wandtegels maken, die weer gebruikt kunnen worden in huizen, of in andere gebouwen, zoals horecagelegenheden. We willen daar een productie-eenheid opzetten waar we mensen opleiden om op onze manier deze tegels te produceren. Daarnaast willen we ter plekke tegelzetters opleiden. Daarmee ben je van begin tot het eind werkzaam in de keten en bovendien creëren we werk voor bewoners van het eiland. Het wordt dus echt een sociale onderneming.”

De tegels van New Marble. Foto: Alex J. de Haan

Hoe groot is de kans dat jullie dit idee straks ook mogen uitvoeren?
“Vrij groot verwachten wij. Voor het project hebben in eerste instantie 700 startups ingeschreven, waarvan er ruim 100 zijn overgebleven, waaronder wij. Daaruit worden er door het Rode Kruis vier geselecteerd die daar ook echt aan de slag kunnen gaan. Binnen een maand krijgen we te  horen of we daar bij zitten. Maar ik verwacht dat we een grote kans hebben omdat we ook in andere landen, zoals Angola en Sierra Leone al dit soort plastic projecten hebben opgezet.”

Als jullie geselecteerd worden, hoeveel geld moeten jullie dan investeren om daar op Sint-Maarten aan de slag te gaan?
“Dat weten we nog niet. Maar dat zal meevallen, want het is een soort van ontwikkelingswerk wat we daar gaan doen. We willen daar ook niet heen om er commercieel wat aan te verdienen, we willen erheen om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw.”

En wat zijn de verdere plannen voor Nederland? Gaan jullie New Marble verder uitbouwen in ons land?
“Dat zijn we zeker van plan. Zoals ik al zei zijn we in gesprek met diverse partners, ook met bouwers. Ook zijn we aan het onderzoeken of tegelzetters blij zijn met onze tegels. De tegels zijn namelijk lichter dan standaard tegels, dus je zou zeggen dat je op een dag er meer van kan verwerken. Daarnaast komt er een bijzonder bouwproject aan waarvoor we onze tegels gaan leveren. Welk project dat is, dat kan ik nog niet zeggen. En we hebben nog wel meer dromen: we denken eraan om van het plastic afval ook ander bouwmateriaal te gaan maken, of om ander afval te gaan gebruiken voor onze tegels.”


Rode Kruis en Sint-Maarten

Het Rode Kruis is bezig met een project om zoveel mogelijk orkaanafval op Sint-Maarten te gebruiken voor de wederopbouw van het eiland. Hiervoor heeft de hulporganisatie ideeën verzameld van 130 startups. Een aantal van deze plannen worden geselecteerd en deze startups gaan straks ook daadwerkelijk op het eiland aan de slag. Het project wordt gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten. Het duurt in eerste instantie een halfjaar. Daarna wordt het mogelijk verlengd.

Reageer op dit artikel