nieuws

Schademeldingen na aardbeving Groningen stromen binnen

bouwbreed 1202

Schademeldingen na aardbeving Groningen stromen binnen

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn tot nu toe ruim 1300 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben opgelopen door de aardbeving van maandagmiddag in Groningen. De aardbeving is met een kracht van 3.4 de op twee na zwaarste beving ooit in Nederland als gevolg van gaswinning.

Van de meldingen kwamen er 195 uit een straal van 10 kilometer rond het epicentrum in Zeerijp. “De telefoons hier staan roodgloeiend”, aldus een woordvoerder, die verwacht dat het aantal meldingen nog zal oplopen. “Later woensdag geven wij nog één tussenstand. En dan deze week niet meer, maar volgende week weer.”

NAM moet binnen 48 maatregelen nemen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij is al begonnen met de analyse van de aardbeving.  De NAM is namelijk verlicht binnen 48 uur maatregelen voor te stellen. Dat eist de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). In een speciaal aardbevingsprotocol dat sinds 2017 van kracht is, staat precies welke maatregelen de NAM kan nemen na zo’n zware beving. Daarbij gaat het om allerlei productiebeperkende maatregelen.

”We gaan kijken aan welke knoppen we in het gasveld moeten draaien”, zegt directeur Gerald Schotman in een reactie. In het uiterste geval kan de SodM aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) adviseren dat de gasproductie heel fors wordt teruggeschroefd of dat grote delen van het aardgasveld buiten gebruik worden gesteld.

Wiebes wil gaswinning maximaal verminderen

Wiebes zei na de beving dat ‘de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd. Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen’. Wiebes liet weten zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat.

De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo’n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. “Ik probeer maximaal te verminderen”, aldus Wiebes. “Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen. Nederland moet van het gas af.” Een brief over die inventarisatie gaat in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Kamer.

Minister leeft mee met bewoners

Wiebes vindt het nieuws vooral ‘vreselijk’ voor de bewoners van het gebied. “Dit gebied is al eerder getroffen, dus deze mensen gebeurt dat voor een tweede keer.” De minister schaart zich naar eigen zeggen achter de getroffen Groningers. “Waar Groningers op inzetten, zet ik op in. Dat betekent de gaswinning naar beneden, het schadeprotocol rond krijgen en op een verstandige manier de verstevigingsoperatie op gang brengen.”

Felle reacties uit Den Haag

Ook elders in Den Haag werd fel gereageerd op het nieuws. SP-Kamerlid Sandra Beckerman wil dat de Tweede Kamer eerder terugkomt van reces, en ook Agnes Mulder (CDA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) willen snel met Wiebes in debat over de kwestie. Henk Nijboer (PvdA) vindt dat er meer tempo moet worden gemaakt met het opstellen van een nieuw schadeprotocol voor de getroffen Groningers.

Reageer op dit artikel