nieuws

Rode Kruis wil orkaanafval verwerken in huizen op Sint-Maarten

bouwbreed Premium 892

Rode Kruis wil orkaanafval verwerken in huizen op Sint-Maarten
Sint-Maarten, 7 september 2017. Steunverlening na passage van orkaan Irma. De koninklijke marine levert hulp met oa Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan.

Het Rode Kruis gaat orkaanafval op Sint-Maarten gebruiken voor de wederopbouw van het eiland. De hulporganisatie wil met behulp van startups het restafval bijvoorbeeld verwerken in huizen.

Dat meldt het Rode Kruis vandaag in een bericht. De komende maanden wordt er op Sint-Maarten een bouwplaats ingericht waar afval en sloopmateriaal kan worden ingezameld. Er zal een werkplaats komen waar nieuwe bedrijfjes producten kunnen ontwikkelen met afval en een bouwmarkt waar de nieuwe spullen verkocht kunnen worden.

Tegels van oud plastic

De afgelopen tijd zijn er van 130 startups ideeën verzameld voor de verwerking van het afval. Een aantal daarvan worden geselecteerd en die deze startups gaan straks ook daadwerkelijk op het eiland aan de slag, vertelt een woordvoerder. “Resthout kan bijvoorbeeld worden verwerkt in huizen. Dekzeilen die wij na de orkaan hebben uitgedeeld, kunnen nu worden veranderd in tassen, die worden verkocht aan toeristen. Van oud plastic kunnen tegels worden gemaakt of nieuwe hurricane shutters (orkaanbestendige raambedekking). Maar welke van deze ideeën we gaan uitvoeren, wordt de komende tijd dus uitgezocht.”

Bergen met puin worden steeds hoger

Vier maanden geleden werd Sint-Maarten zwaar getroffen door orkaan Irma. Met het puin dat achter is gebleven, wil het Rode Kruis aan de slag gaan. Hoeveel afval er precies ligt, is niet bekend. Wel dat het om enorme bergen gaat en dat dat alleen maar groter wordt, door de sloop van onherstelbare gebouwen.

Het project wordt gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten. Het duurt in eerste instantie een halfjaar. Daarna wordt het mogelijk verlengd.

 

 

Reageer op dit artikel