nieuws

Oude gipsplaten keren terug in circulaire wand

bouwbreed Premium 1378

Oude gipsplaten keren terug in circulaire wand

Oude verzaagde gipsplaten kunnen prima een tweede leven krijgen als onderlaag in een dubbellaags wandsysteem. Na uitvoerige tests in het laboratorium biedt Knauf een circulair wandsysteem aan.   

De gipsproducent is twee jaar terug al toegetreden tot het Urban Mining collective, de club bedrijven die onder aanvoering van de circulaire sloper New Horizon zoekt naar nieuwe toepassingen voor afgedankte bouwmaterialen. De eerste opdrachten zijn ook al binnen voor Knauf. Twee kantoren van ABN Amro , één in Amstelveen en één in Oosterhout worden binnenkort met de circulaire wand uitgerust. De materialen daarvoor zijn al ‘geoogst’. De onderste laag bestaat uit de oude gipswanden. Daar tegenaan wordt een laag nieuwe gipsplaten geschroefd, zodat er visueel geen verschil is met  nieuwe systemen. Vanwege de samengestelde opbouw duidt Knauf haar circulaire wand aan als een hybride systeem.

De circulaire gipsplaten worden geoogst uit een oud kantoorgebouw

De circulaire wanden hebben ongeveer de halve maat van nieuwe gipsplaten. Ze worden door de medewerkers van New Horizon tussen de staanders uit gezaagd van gebouwen die gesloopt danwel gerenoveerd worden. Daardoor blijven platen over van 50 bij 240 centimeter. Die zijn te smal om opnieuw verticaal tussen de nieuwe stijlen te schroeven. Of de hart op hart afstand daarvan zou verkleind moeten worden. “Maar dan worden wandsystemen weer te duur”, meldt marketing directeur Coen de Hoop van Knauf. “Daarom worden de hergebruikte platen overdwars op de profielen geschroefd. De tweede, nieuwe laag met de gebruikelijke afmetingen van 120 bij 240 centimeter gaat er in de normale richting overheen.”

Prestaties in het laboratorium aangetoond

Het eindproduct, de dubbellaags wand heeft Knauf uitvoerig laten testen door erkende bureau’s op brandwerendheid en akoestische isolatie. Daaruit bleek volgens De Hoop dat de wand minimaal voldoet aan de eisen van een systeem met een zogeheten A-plaat, de basisplaat,  als eerste laag. Dat maakt het systeem geschikt voor vrijwel alle toepassingen. Maar in veel gevallen zal de wand beter presteren, omdat er een dikkere of zwaardere wand is geoogst dan de basisplaat. Aan de minimumeis wordt altijd voldaan.

Kwaliteitscontrole van een circulaire gipsplaat

De hergebruikte plaat hoeft niet per se van Knauf afkomstig te zijn. De Hoop: “We verwerken alle gipsplaten die New Horizon kan bemachtigen, ongeacht de oorspronkelijke producent. Als we de producent of de batchcode kunnen achterhalen is dat fijn, want dan weten we precies wat we binnen krijgen. Maar we voeren sowieso altijd tests uit. We doen mechanische proeven om de sterkte te bepalen, maar verrichten ook chemische analyses om eventuele verontreinigingen op te sporen.”

Sowieso al een duurzaam materiaal

De marketing-directeur benadrukt dat gips van zichzelf ook al een heel duurzaam materiaal is: het is licht,  in overvloed beschikbaar en kan goed gerecycled worden. Er bestaat in Nederland bovendien een goed ontwikkelde infrastructuur voor het inzamelen en hergebruiken van oud-gips. Maar daarvoor moet het eerst gebroken worden, gezeefd, om het karton te verwijderen, waarna het materiaal verwarmd wordt om het vocht eruit te stoken, zodat het daarna opnieuw een binding aan kan gaan. Maar om aan alle gangbare kwaliteitseisen te voldoen moet er altijd een substantieel aandeel nieuw gips worden bijgemengd. Hergebruik in de circulaire wand is, milieutechnisch, altijd gunstiger. Op de plaat is de besparing zo’n 75% en op het complete wandsysteem nog altijd zo’n 25%”

 

De hergebruikte gipsplaten worden overdwars op de profielen geschroefd als onderlaag.

“Voor de afnemers is er bovendien geen verschil”, besluit De Hoop. “Afgezien van het feit dat de circulaire wand een stuk duurzamer is, zijn de kosten gelijk, de bouwfysische prestaties identiek en ziet niemand het verschil.” Het hybride circulaire wandsysteem werd op de laatste dag van de circulaire week gelanceerd in Circl aan de Amsterdamse Zuidas. In dat circulaire paviljoen van ABN Amro zijn door New Horizon tal van circulaire materialen geleverd, maar nog niet de de circulaire metalstud wand. Die was ten tijde van de bouw van het paviljoen nog niet beschikbaar.

Op de praktijkdag Circulair  in Baarn komen de laatste technieken en materialen op het gebied van circulair bouwen uitvoerig aan bod.

 

Aan de buitenkant komen nieuwe gipsplaten

 

Reageer op dit artikel