nieuws

Onderhoudsbedrijf niet strafrechtelijk vervolgd om dodelijk ongeluk windmolen

bouwbreed 1323

Onderhoudsbedrijf niet strafrechtelijk vervolgd om dodelijk ongeluk windmolen

Het bedrijf waar de twee monteurs werkten die 4,5 jaar geleden om het leven kwamen door een brand in een windmolen in Ooltgensplaat, wordt niet vervolgd. Er zijn geen fouten gemaakt die het onderhoudsbedrijf, Bettink uit Barneveld, strafrechtelijk zijn aan te rekenen, meldt het Openbaar Ministerie. Wel zijn er volgens het OM meer voorschriften nodig voor de bouw en het onderhoud van dergelijke windturbines.

De betrokken ministeries en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn in kennis gesteld van de onderzoeksbevindingen. De Inspectie SZW onderzoekt nog of het bedrijf zich bestuursrechtelijk moet verantwoorden.

De servicemonteurs van 19 en 21 jaar oud kwamen oktober 2013 om het leven door een brand in de machinekamer van de windmolen. Zij waren op dat moment aan het werk in de gondel en konden deze niet meer verlaten. Met twee collega’s waren ze bezig aan onderhoudswerk aan de twaalf windturbines die op de Mariadijk van het Zuid-Hollandse plaatsje staan. De turbines, met een ashoogte van 67 meter, waren alle stilgezet. De collega’s overleefden de brand wel.

Vermoedelijk is kortsluiting de oorzaak van de brand. Waarschijnlijk hebben de mannen geprobeerd de brand te blussen en konden ze daarna de nauwe vluchtweg niet meer bereiken.

De officier van justitie concludeert dat niet is gebleken van strafrechtelijke overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet of –besluit. Ook kan het bedrijf geen dood door schuld verweten worden.

Reageer op dit artikel